symbol

NAAMA-PROJEKTET – MOT SKAPANDE AV NATIONELLT DRONNÄTVERK FÖR KOMMERSIELL LEVERANS, MEDICINSK TRANSPORT OCH URBAN LUFTMOBILITET

Pressmeddelande

Israel Innovation Authority, Israel Ministry of Transport (via Ayalon Highways Co.), Civil Aviation Authority of Israel (CAAI) och The Smart Mobility Initiative vid Israels premiärministerns kontor är mycket glada över att kunna presentera en första av sitt slag pilot: Staten Israel har uppnått betydande framsteg under det senaste året när det gäller att utforma mobilitetens framtid genom att införa ett nationellt drönätverk som främst möjliggör godstransporter i stadsområden genom smart och innovativ luftrumshantering. Under denna första pilot i sitt slag kommer ett stort antal drönare som drivs av flera företag att flyga över staden Hadera. Dessa sortiers kommer att hanteras av ett centraliserat, autonomt obemannat flygplanssystem Traffic Management (UTM) beläget i trafik- och flygtrafikledningscentralen för Ayalon Highway Company i centrala Haifa Bay.

Dronorna som flyger i demonstrationen kommer att utföra cirka 300 starter om dagen. Varje drönare kommer att simulera utförandet av olika typer av uppgifter och operationer: matleverans, transport av medicin och medicinsk utrustning, jordbrukstjänster och många andra.

Flygningarna utförs av fem olika företag (listade nedan). Cirka 20 drönare förväntas flyga samtidigt, och hundratals andra planeras att flyga i olika demonstrationer under en tvåveckorsperiod. Detta är den första demonstrationen i Israel av en serie på åtta som planeras äga rum under de kommande två åren. Detta är ett betydande globalt genombrott i förmågan att hantera drönare i stor skala, vilket kommer att lägga grunden för framtida nationella drönoperationer inom många områden. För att stödja den aktuella fasen av piloten har de deltagande företagen beviljats ​​medel av Israel Innovation Authority, som en del av Innovation Authority Piloting Fund Program.

Sedan mars 2020 har Israel C4IR Center vid Israel Innovation Authority, i samarbete med Israels transportministerium (genom Ayalon Highways Company) och Civil Aviation Authority of Israel, och ett antal andra enheter arbetat för att främja användning av drönare som en tjänst, som en del av NAAMA-initiativet (en hebreisk akronym för Urban Aerial Transport). Projektet grundades för att möjliggöra utplacering av drönare för allmänhetens bästa, i slutändan minska trängseln på allmänna vägar, transportera medicin och medicinsk utrustning och utföra medicinska uppgifter, leverera olika kommersiella varor snabbare och göra det möjligt för Urban Air Mobility (UAM) att fungera vid skala i framtiden. Under denna tid involverade NAAMA-initiativet många lokala, internationella, offentliga och privata intressenter för att möjliggöra tekniska genombrott samtidigt som man tog bort regleringsbarriärer och gjorde det möjligt för Israel att bli en “beta-webbplats” för drönpilot och operationer.

ITAMAR BEN MEIR, VD för AYALON HIGHWAYS: “Ett smart trafikledning och flygkontrollcenter som hanterar och prioriterar ett antal drönare som flyger samtidigt i ett geografiskt luftrum är en anmärkningsvärd prestation, som sätter scenen för framtiden för mobilitetsapplikationer, ett fält där Ayalon Highways är inblandade i att spela en ledande roll. Denna demonstration är en del av en lång lista över tekniska och regulatoriska utvecklingar som krävs för kommersiell drift av ett nationellt låghöjdflygtrafiknätverk för drönare i stadsmiljöer. ”

  1. AMI APPELBAUM, ORDFÖRANDE FÖR ISRAELS INNOVATIONSMYNDIGHET: “Ett av Israels innovationsmyndighets viktigaste mål är att utnyttja israelisk teknik och innovation på ett sätt som kommer att få en positiv inverkan på den israeliska befolkningen. Fram till för ett år sedan, då NAAMA-initiativet grundades, transporterar gods och levererar medicinsk utrustning med drönare skulle ha verkat som en avlägsen dröm, idag blir det verklighet. Demonstrationer av samtidiga flygningar av dussintals drönare över Hadera, som hanteras av kontrollcentret i Haifa, är ett oöverträffat steg framåt för staten Israel – ett monumentalt steg mot en framtid för smarta transporter, där Israel blir ett av de första länderna världen över som möjliggör flygtransport via drönare. “

För att se och ladda ner videofilmer från piloten, klicka på länken här (kredit: YOKO Studio).

Följande företag deltar i demonstrationen (mer information på begäran):

  • High-Lander Aviation Ltd. och Cando – Som en del av piloten för ett flygkontrollsystem som autonomt hanterar drönarflottor kommer företagen att visa förmåga att hantera ett trångt stadsrum med olika operationer samtidigt som de svarar på oväntade omständigheter. Deras unika applikation kan användas med alla nuvarande drönarlösningar på marknaden och gör det möjligt för operatörer att styra ett stort antal drönare på en gång och genomföra direktsändningar av drönarnas kommunikation jon- och videosignaler, kartor och planerade rutter.
  • HarTek Technologies Ltd. – Företaget kommer att demonstrera driften av ett avancerat system för hantering av autonoma drönare i ett kontrollerat luftrum. Det möjliggör autonom körning av multi-drone-uppdrag, bibehållande av säker drift enligt säkerhetsbestämmelser, samtidigt som andra flygplan som drivs utanför systemet beaktas.
  • T Technologies Ltd. och Skylinx Technologies Ltd. – Företagen kommer att visa sin erfarenhet av att flyga flera drönare i ett delat luftrum under ett centraliserat flygkontrollsystem. Skylinx utvecklar autonoma flygplatser för smarta städer som gör det möjligt för olika drönare att arbeta kommersiellt, effektivt och säkert. Skylinx, tillsammans med Airwayz och Flytech IL, etablerade ”SAFE GROUP”, ett partnerskap som har till uppgift att utveckla Beyond Visual Line of Sight (BVLOS) applikationer som kan driva stadsleveransvägar kommersiellt och kommer att starta pilotprojekt i Tel Aviv tillsammans med olika företag och leverantörer som redan har kommit överens om framtida samarbete.
  • Simplex Interactive Ltd. – Simplex Interactive har erfarenhet av att flyga flera drönare i delat luftrum. Piloten kommer att demonstrera teknologier som utvecklats av företaget. Företaget kommer att testa sitt OpenUTM.io, vilket möjliggör automatisk synkronisering, kontroll och samordning av ett autonomt luftrum (UTM) mellan dussintals bemannade och obemannade flygplan.
  • Airwayz Drones Ltd. –Företaget kommer att visa en lösning för ett enhetligt och autonomt UTM-system som används för att flyga flera drönare i ett synkroniserat hanterat luftrum med flera företag samtidigt. Med artificiell intelligens-integrerade applikationer och maskininlärning möjliggör systemet autonom och säker luftrumshantering och koordinater mellan de olika droneföretagen. Airwayz centrala ledningssystem använder avancerade algoritmer för att effektivisera flygningar och utföra uppgifter som leveranser i stadsrummet.

Om NAAMA-initiativet:

I början av 2020 inrättades en styrkommitté från regeringen för att stödja och främja en nationell drönätverksoperation under namnet ”NAAMA-initiativet” (en hebreisk akronym för stadstransport). Projektet stöds av Civil Aviation Authority of Israel (CAAI), Center for the Fourth Industrial Revolution of Israel (C4IR Israel) under World Economic Forum, Israel Innovation Authority, Ayalon Highways Co. och Fuel Choices and Initiative för smart mobilitet i Israels premiärministerns kontor. Projektet är resultatet av insikten att främjande av drönare i Israel kräver att man skapar en lämplig regleringsmiljö via pågående dialog mellan initiativets partner, regleringsorgan (CAAI) och industrin. Initiativet främjar inrättandet av ett nationellt flygnätverk och den lagstiftningsram som krävs för att drönar för kommersiellt bruk. Under det senaste året genomfördes över 700 sorteringar – mestadels för att stödja hälso- och sjukvårdssystemet i att hantera utmaningar som förvärrades av coronaviruspandemin.