Det globala intresset för drönare växer i exponentiell takt. Framsteg inom teknik och minskade kostnader är några av anledningarna till den snabba tillväxten. Kenya är inget undantag, och nyligen tilläts användning av drönare i Kenya av Kenya Civil Aviation Authority (KCAA).

Israel är en av världens största exportörer av obemannade flygplan när det gäller antalet sålda system. Under de senaste åtta åren har Israel exporterat obemannade flygbilar till ett värde av 4,6 miljarder dollar till länder som sträcker sig från Storbritannien, Indien och Uganda, enligt en studie av företagskonsultföretaget Frost och Sullivan

Israels UAV: ​​s förmåga att verka under radardetekteringsnivå men obemärkt av dem på marken gör det till en unik och väsentlig del av alla militära arsenaler idag. Idag används israeliska strids- och övervakningsdronor över hela världen.

Men under de senaste åren utvecklar Israel drönare som ska användas för allmän användning, i syfte att i slutändan minska trängseln på allmänna vägar, transportera medicin och medicinsk utrustning och utföra medicinska uppgifter och leverera olika kommersiella varor snabbare.

I mars 2021 beställde Israel Innovation Authority tillsammans med transportministeriet, Israel Aviation Authority, Ayalon Highways Co. och premiärministerns kontor ett pilotprojekt med drönare som kommer att se hundratals drönare från olika företag testa sin teknik i olika sektioner över ett delat luftrum under de kommande två åren.

Under projektets gång kommer de obemannade fordonen från olika företag att göra 300 flygningar per dag i det angivna området, först i överbefolkade utrymmen i Hadera och sedan gradvis flytta för att flyga över stadsområden, varje fordon simulerar utförandet av en olika alltmer komplexa uppgifter: matleverans, transport av medicin och medicinsk utrustning, transport av paket och jordbruksservice.

Enligt forskning förväntas den globala kommersiella drönarmarknaden växa betydligt till 2025, driven av en ökad efterfrågan på flygtjänster och framsteg inom kamera, kartläggning och andra programvaror. Israel hoppas kunna använda den tekniska skickligheten som de har utvecklat inom den militära dronsektorn för att bli en global aktör i den växande civila sektorn på flera miljarder dollar. Några av de viktigaste nystartade företagen i dronsektorn inkluderar

Heven Drones, som har utvecklat banbrytande stabilitetsteknik som gör att drönare kan flyga i de svåraste miljöerna samtidigt som de erbjuder en mycket anpassningsbar och användbar plattform. Drönarna kan lyfta upp till 45 kg under extrema väderförhållanden medan de flyger med en hastighet på 90 km / h i 45 minuter och används för medicinsk leverans, stadslogistik och jordbruk, till industriella och säkerhetsanvändningsfall. Dronorna kan anpassas för att tillhandahålla lösningar på ett stort antal utmaningar inom många olika branscher.

Nando Drones erbjuder autonom drönarbaserad plattform som vänder den arkaiska modellen för webbplatsens säkerhet upp och ner. I stället för vakter som gör rundorna och patrullerar en omkrets för att upptäcka intrång i den säkrade platsen, med ett svarsteam på samtal, svävar drönaren över himlen över kommersiella platser i upp till 70 minuter åt gången, som kan upptäcka både rörelse och mänsklig form på ett område upp till 250 meter. Den autonoma drönabaserade Nando-plattformen är också effektiv för icke-säkerhetsapplikationer inklusive men inte begränsat till övervakning av solfarmar, jordbruks- och gruvövervakning.

Highlander tillhandahåller en enda programvarulösning som ger drönarflottor autonom flygning, intelligent luftrumskontroll och koordinerad luftkontinuitet. Som ett helt maskinvarufritt system integreras de med alla ledande drontillverkare, vilket ger kunderna friheten att bygga sina drönarflottor med de bästa enheterna i klassen för deras specifika syften. High Lander-klienter runt om i världen använder Mission Control för att hantera robotsäkerhetssäkerhet, allmän säkerhet, precisionsjordbruk, anläggningsinspektioner, drönernätverk, gränspatrulloperationer etc.

Airwayz erbjuder mjukvarubaserad AI som gör att alla drönare av alla slag kan vara en del av en autonom drönflotta och utföra flera uppgifter inom en mängd olika områden. Airwayz-drönare används för inspektion och kartläggning av tillgångar och platser som hjälper till att minska arbetskraftsbehov och affärsrisk samtidigt som den förbättrar effektiviteten och efterlevnaden av verksamheten. De används också för autonoma eller fjärrstyrda sök- och räddningsuppdrag samt för paketleverans.

Referenser;

https://www.timesofisrael.com/israel-launches-2-year-pilot-preparing-the-sky-for-network-of-delivery-drones/

https://www.haaretz.com/.premium-israel-is-greatest-exporter-of-drones-1.5243373