När världen börjar öppna är det gränser för ivriga resenärer som många av världens största reseföretag har sett sina aktiekurser raket. IAG: s värde ökade med 3% och TUI: s aktier ökade också med 4% till följd av nyheten att reserestriktioner på platser i världen skulle upphävas.

Så vad betyder detta för företagen och hur kan det utnyttjas för att se till att resebranschen stiger upp från askan som en vaccinerad Phoenix efter Covid 19? Värdeförhöjningen i dessa reseföretag innebär en parallell tillväxt av investeringar i Travel Technology, vilket ger en enorm möjlighet för sektorn som helhet. Branschen kommer att behöva anpassa sig till de nya krav som ställs efter Covid, såsom ökad sannolikhet för semesteravbokningar, socialt distanserad kö på flygplatser och mer digitala former av bokningsresor utomlands. Men som Israel har visat i det förflutna och fortfarande bevisar idag, med alla problem kommer det en möjlighet. Inte bara kommer resesektorn att behöva teknologi för att hjälpa till att bygga upp sig själv efter ett år av förlamning, men ny teknik kommer att spela en avgörande roll för att se till att resebranschen inte faller tillbaka i den mörka avgrunden 2020.

Men trots att förra året såg branschen stagnera och till synes upphör att existera, tillät det resetekniska företag att bygga sin teknik, vilket ledde till nyare trender och innovativa sätt för industrin att växa i framtiden. En av de senaste trenderna från resebranschen är ökningen av robotteknik. Robotar börjar nu bli vanligare på hotell för concierge-liknande roller eller hjälpa till att hälsa gäster, medan vi på flygplatser ser automatiskt bagage när människor reser terminal till terminal utan att behöva oroa sig för att hålla någonting. I Israel har denna typ av teknik funnits i flera år med NUA Robotics som skapat en form av robotbagage som inte bara följer utan kommunicerar med dess ägare.

Ett annat område inom den resetekniska industrin som har vuxit under pandemin är kontaktlösa betalningar. Det som började som en bekvämlighet före Covid har nu blivit en väsentlig del av resebranschen, med resenärer som inte längre känner sig bekväma att hantera kontanter, många företag måste anpassa sitt system till denna nya betalningsform. Det är inte bara kontaktlösa kort som gör ett genombrott utan Israel har skapat andra former av e-handelsbetalningar som inte bara kräver den generiska avlyssningsmetoden som vi ser idag. Ett exempel som kommer från Chromepay, en teknik som gör det möjligt för säljare och reseföretag att ta emot betalningar via en unik QR-kod där användarna kan överföra pengar mellan varandra sömlöst.

Utöver robotik och kontaktlösa betalningstrender har resebranschen anpassat sin teknik för att inkludera chatbots i deras onlinetjänster. Dessa AI-drivna maskiner ger kunderna en online-service dygnet runt via resewebbplatser, vilket innebär att minskningen av personalens tillgänglighet på grund av COVID inte påverkar företagets kundtjänst. Dessa chatbots är extremt användbara för att hjälpa resenärer att få svar om sin semester och svara på eventuella frågor som de har om COVID-policyer, som förändras regelbundet. Botson, ett AI-baserat system från Israel, inkluderar inte bara chatbots utan det har också utvecklat en motor för förutsägelse av engagemang som personaliserar reseinnehåll för kunderna. När resebranschen börjar öppnas helt under de närmaste månaderna, bli inte förvånad över att se fler företag använder teknik som Botson för att tillhandahålla både en chatbot och en mer anpassningsbar tjänst till sina kunder.

Även om världen fortfarande är extremt försiktig med att branschen öppnar sina dörrar för ivriga resenärer igen, finns det mycket som resebranschen kan se fram emot. Eventuella problem som kan uppstå under de närmaste månaderna kommer att hanteras av innovation och framåtblickande som vi har sett tidigare när pandemin först drabbades. Dessa typer av teknik håller inte bara kunderna säkra, men i makroskala kommer det att ha en bestående inverkan på branschens överlevnad som helhet.