Med geopolitiken i centrum i media kanske du har missat några av den spännande ekonomiska utvecklingen i Israel. Till exempel finns det nu mer än 20 israeliska grundade enhörningar (privata företag värda över 1 miljard dollar) i både New York och Kalifornien; liksom över 60 enhörningar i Israel själv – mer än hela Europa tillsammans. Dessutom har Israels tekniska sektor hittills samlat in mer än 5 miljarder dollar år 2021 och är i snabb takt för att fördubbla sin ettåriga rekordrekommendation.

Att titta förbi rubriker är avgörande för att förena de många negativa och positiva aspekterna av ett land. Israel är inte annorlunda i detta avseende och en kreditvärdighet är kanske den enskilt viktigaste ekonomiska bedömningen som gör en sådan djupdykningsanalys.

Ju bättre ett lands kreditbetyg är, desto billigare kan det låna utomlands. Under ett typiskt år samlar Israel in ~ 2 miljarder dollar / euro på de globala marknaderna. Dessa medel används för att finansiera underskottet och täcka budgetkostnaderna. Även om den stora majoriteten av Israels skulder tas upp inhemskt kan en kredituppgradering eller nedgradering fortfarande ha en betydande inverkan på dess lånekostnad. Den stora vikten av ett kreditbeslut kräver därför att ett kreditvärderingsinstitut läser tidigare bra eller dåliga rubriker för att göra ett rättvist samtal.

Förra året var särskilt svårt för de cirka 130 länder som får kreditbetyg. COVID-19s globala påverkan ledde också till att Israel hamnade i sin första lågkonjunktur sedan 2002. Och ändå, medan många länder nedgraderades under det senaste året, förblev Israels betyg oförändrat. Varför?

Ratingbyråer tittade bortom rubrikerna för att ta hänsyn till Israels väl diversifierade ekonomi, naturgasexport, det globala steget mot digital anpassning och de robusta regeringsprogrammen för att hantera viruset. De utvärderade regional geopolitik, men analyserade också noggrant befolkningens motståndskraft och dess ekonomi, strukturen för Israels skuld och den kloka skuldförvaltningen, tillsammans med statens kraftverkstekniska sektor. Slutsatsen från alla byråer, efter deras grundliga analys, var att bevara Israels betyg.

Och att upprätthålla betyg tycks ha varit ett svårt beslut. Israels BNP 2020 (bruttonationalprodukt) 2020 var visserligen bättre än prognosen, även om den var negativ. I början av 2021 ledde Israel världen i vaccinationer per capita och tjänade den till monikern “Vaccination Nation”. Vid denna tidpunkt är de flesta analytikernas förväntningar att Israel ska få ett starkt år att studsa tillbaka.

Israel rankas för närvarande AA- av S&P Global Ratings (dess fjärde högsta betyg), A1 av Moody’s Investor Services (dess femte högsta betyg) och A + av Fitch Ratings (dess femte högsta rating). Alla tre betyg är den högsta som Israel någonsin har haft.

Utrikeshandelsverket vid det israeliska ekonomiministeriet driver ett nätverk av 50 diplomatiska uppdrag runt om i världen. Målet med dessa “israeliska ekonomiska uppdrag” är att främja handel och investeringar mellan Israel och internationella marknader. De ekonomiska uppdragen främjar samarbete mellan israeliska och lokala företag inom alla sektorer, inklusive cyber, investeringar, fintech, digital hälsa, biovetenskap, konsumtionsvaror, vin, detaljhandelsteknik, sportteknik, smarta städer, ren energi, hemlands säkerhet, programvara IT och vattenteknik.

De ekonomiska uppdragen tillhandahåller tjänster inom tre huvudområden:

  1. Genom att initiera och upprätthålla handelsavtal och underlätta strategiskt samarbete med utländska företag, organisationer och myndigheter.
  2. Presentera möjligheter från Israel till det lokala näringslivet, inklusive att tillhandahålla allmän information om den israeliska ekonomin, industrier eller specifika företag;
  3. Introduktion av israeliska företag till lokala strategiska partners, distributionskanaler och investerare, uppmuntrande av utländska investeringar i israeliska företag och identifiering av lokala enheter som är öppna för att odla, utveckla FoU eller annat strategiskt samarbete med israeliska företag.

För mer information, besök http://www.itrade.gov.il/ eller kontakta din lokala Israel Economic Attaché.