Genom att skriva om nästan alla ämnen under de senaste sexton månaderna har det varit nästan oundvikligt att inte relatera till den globala Covid-pandemin och detta inkluderar ämnet rörlighet i städerna. Eftersom effekterna av olika avstängningar runt om i världen trädde i kraft och mänsklig aktivitet begränsades visade olika data massiva minskningar av användningen av kollektivtrafik på grund av fysiska avståndskrav, en kraftig minskning av typiska motorfordonsanvändning till följd av arbete hemifrån och en mycket betydande övergång till andra transportsätt som cykling och promenader. Tillsammans med detta insåg många regeringar runt om i världen det brådskande behovet av att göra mer i frågan om klimatförändringar och började utnyttja dessa betydande förändringar i rörlighetsmönster för att främja sina gröna agenda.

På urban mobilitetsarena har Israel återigen visat sig vara världsledande. Dess referenser har blivit väl etablerade under det senaste närmaste decenniet, vilket framgår av händelser som Googles förvärv av Waze, den samarbetsnavigeringsappen 2013 och genom Intels förvärv 2017 av Mobileye som utvecklat teknik för självkörande bilar och avancerad förarassistans. system. Mer nyligen, i maj 2020, förvärvade Intel också Moovit, en mobilitets-som-tjänst-leverantör och app för reseplanering. Förutom förvärvet samarbetade Moovit också med Israels transportministerium och en annan israelisk mobilitets- och betalningsapp, Pango, som i år banade väg för pendlare i Israel för att få information om kollektivtrafik, hjälp med reseplanering och enkel mobilbetalning av biljettpriser. till bästa pris, allt i en bekväm och integrerad app.

Återuppfinna bilen: Ny EV och smart bilteknik.

Israelsk teknik förändrar också hur fordon designas och byggs. Trots att de inte är en traditionell biltillverkningsplats har många företag, såsom General Motors, Daimler, VW och Ford, för att nämna några, FoU-center i Israel för att dra nytta av israelisk cyber-, AI-, smart data- och sensorteknik och integrera dem in i sina fordon. Spännande inhemska bilteknikföretag som REE utvecklar nya metoder för produktion av elfordon. Den revolutionerande tekniken rymmer traditionella fordonssystem (styrning, bromsning, upphängning, drivlina och styrning) i hjulets båge, vilket gör det möjligt att tillhandahålla branschens plattaste elfordonsplattform, på vilken storlek eller form eller till och med autonomt fordon kan utvecklas. En sådan plattform kan användas för många applikationer på ett mycket varierat utbud av marknader.

Att skjuta gränserna är ännu ett israeliskt företag, City Transformer, som har utvecklat en liten och mycket manövrerbar tvåsitsig elbil, som är 2,49 meter lång och 1,4 meter bred. Dess unika strukturella design gör att den kan fällas till bara 1 meter bred och möjliggör parkering i trånga utrymmen. Visst en Godsend i någon större stad!

Återuppfinna cykeln: e-skotrar, cyklar och e-cyklar

Man kan inte skriva om mobilitet i städer idag utan hänvisning till skotrar, cyklar och e-cyklar, och inom detta område är Israel också innovativt. Förutom att vara ett av de första länderna att reglera, främst för säkerhet, delar skoterdelningstjänster, såsom Lime, Wind och Bird, de israeliska företagen teknik för pedalcykeln som har varit i stort sett oförändrad sedan artonhundratalet.

Till exempel B.C. Bike är utvecklaren av OYO, en cykel som fungerar via hydraulisk kraft istället för att använda en traditionell kedjedriven mekanism. Ett annat företag, TreGo, gör det möjligt för användare att förvandla vilken cykel som helst till en mångsidig trehjuling helt enkelt genom att ersätta framhjulet med ett av deras tillägg. Företaget har också skapat ett tillbehör som omvandlar en vanlig cykel till en elektrisk trehjuling utan verktyg.

För dem som vill dra nytta av att bygga eller behålla sin kondition på en pedalcykel men vill ha möjlighet att dra nytta av elkraft på längre eller kuperade pendlar, erbjuder Eycyli en ny lösning. Företaget har utvecklat en lätt kraftenhet som omvandlar alla vanliga cyklar till en e-cykel. Enheten är avtagbar och kan tas med föraren när cykeln är parkerad.

Israels Green Ride erbjuder ett digitalt personligt fordon (DPV) som heter INU, en GSM-, Bluetooth- och Wifi-aktiverad elektrisk skoter designad speciellt för stadstransporter. Med sin robusta, automatiska vikningsmekanism är skoter mycket mångsidig och erbjuder en utmärkt lösning för dem som vill kombinera olika transportsätt eller åka längre sträckor.

Branschinnovation

 Från autonoma fordon till utvecklande cyklar och plattformar för digital mobilitet stöds innovation inom den israeliska smarttransportsektorn av Ecomotion, ett joint venture-initiativ mellan ministeriet för ekonomi och industri Innovation Ecosystems Department, Israel Innovation Institute och Smart Mobility Initiative. Det samlar entreprenörer, akademiker, myndigheter, lokala och globala representanter för fordonsindustrin, investerare och andra för att tillhandahålla en supportplattform för kunskapsdelning, nätverkande och samarbete.

Med denna typ av ekosystem är vägen framåt för israeliska smarta mobilitetslösningar tydlig.