symbol

Israels tekniska framsteg för att bekämpa global klimatförändring

2020: s rekordvärmeböljor och stormar bekräftar vad forskare länge har förutspått: klimatförändringarna är på god väg och hotar förstörelse utan motstycke.

Eftersom vattenbristen är den främsta oro för framtiden är det viktigt att vi har prisvärda teknologilösningar för rent dricksvatten samt medel för att ta bort föroreningar från befintliga vattenkällor. Den israeliska CleanTech-scenen innehåller lösningar och löften; H2Pro, Watergen och Aqwise för att bara nämna några.

Dessutom är förbränning av fossila bränslen inklusive kol och gas för att generera el den främsta bidragsgivaren och den mest “tvingande” faktorn bakom klimatförändringen. Det är tillräckligt att säga att kostnadseffektiva alternativ till förbränning av fossila bränslen är försenade.

Ange väte.

När väte bränns och omvandlas till el med hjälp av en bränslecell är den enda biprodukten av processen vatten. Det finns inga destruktiva Co2-utsläpp, och ett kilo väte har lika mycket energi som en liter bensin. Detta gör väte till den perfekta ersättaren för fossila bränslen och bekämpa klimatförändringar.

Trots att väte är rikligt i de flesta element på jorden, finns nästan allt väte i molekyler där det ofta är oåtkomligt, främst som vatten och andra organiska föreningar. Det vanligaste sättet att utvinna väte är från naturgas, men denna process resulterar i frisättning av stora mängder koldioxid. Det mindre förorenande tillvägagångssättet är att dela upp vattnet i syre och väte med hjälp av elektrolys, men denna metod är inte energieffektiv.

Ett israeliskt teknikföretag, H2Pro, har en bättre idé. Stöds av Bill Gates Breakthrough Energy Venture (BEV). H2Pros E-TAC-system (elektrokemisk-termiskt aktiverad kemikalie) genererar väte och syre i två separata processer som minskar både kostnader och föroreningar avsevärt och spelar en spelförändrande roll i minskningen av förorenande fordonsutsläpp och den rena produktionen av material och kemikalier, uppvärmning och lagring av förnybar energi.

“Rent väte är en spelväxlare”, sade USA: s energiminister Jennifer Granholm i ett uttalande. “Det kommer att hjälpa till att avkolna högförorenande tunga och industriella sektorer samtidigt som de levererar välbetalda jobb med ren energi och realiserar en netto-noll-ekonomi 2050.”

Företaget tillkännagav en finansieringsrunda på 22 miljoner USD, ledd av BEV, inrättad av Microsofts grundare och kända filantrop för att investera i viktiga energitransitionsteknologier samt Sumitomo Corporation. Det utsågs också av Royal Dutch Shell till “Bästa företaget i uppskalningsbanan” i sin New Energy Challenge-tävling.

Till skillnad från andra tekniker använder H2Pros E-TAC-system el för att dela upp vatten i väte och syre. Detta tar bort behovet av ett dyrt membran, möjliggör enkel konstruktion och minskar avsevärt den energiförbrukning som behövs för konversation jämfört med elektrolys.

Mitt i en osäker och till synes hopplös kamp mot klimatförändringar kan vi ta lite tröst i att veta att det finns teknik som arbetar för att rädda vår planet. Antagandet av sådan teknik verkar vara en lång och grov väg framåt. Men den israeliska CleanTech-scenen fortsätter att växa och förnya.

Israels CleanTech och GreenTech nystartade ekosystem använder banbrytande teknik för att främja och främja miljövänliga och ekologiskt ansvarsfulla beslut och processer för tillverkning.

Med nära 10 miljarder dollar investerade i privatägda israeliska teknikföretag 2020, en ökning med 27% från 2019, säger experter på området som Guy Holtzman, VD för IVC Research Center, att israeliska CleanTech-företag “kommer att fortsätta att vara en källa attraktion för ledande internationella, finansiella och strategiska aktörer. ”

Medan H2Pro är vägen för vätgas, finns det många andra israeliska företag att titta på i CleanTech-rymden.

Med 97% av världens vattenförsörjning är saltvatten, och majoriteten av de återstående 3% av sötvattnet fångas i istappar och frysta glaciärer, är en brist på sötvatten överhängande.

Det israeliska företaget Aqwise har utvecklat ett banbrytande sätt att rensa vatten från föroreningar. Deras teknik fungerar genom att behandla vattnet med bakterier som matar på dessa föroreningar. På så sätt skapar de ett kompletterande förhållande. Bakterierna exponerar vatten för föroreningarna och ”äter” dem samtidigt som de tar bort föroreningar från vattnet.

Dessutom skapar WaterGens teknik rent dricksvatten ur luften. Watergen var ursprungligen ett startande företag för att tillhandahålla lättillgängligt och säkert vatten till militärer världen över. Sedan dess har Watergen gått vidare med att ta itu med ett brett utbud av vattenbristproblem i utvecklingsländer och efter naturkatastrofer. De arbetar för närvarande med både Ford Motors och World Vision.

Den fortsatta tillväxten och den snabba industrialiseringen av den globala ekonomin i kombination med behovet av att