symbol

Framväxande israeliska startups som omdefinierar den globala mattekniska industrin

När vi pratar om mat är teknik inte det första som vi alltid tänker på. Men genom åren har livsmedelsindustrin världen över genomgått en betydande förändring när det gäller bearbetning, produktion och konserveringsteknik för olika livsmedelsprodukter.

Nu handlar matteknik om att fylla din tallrik med billigare, säkrare och fräschare alternativ som är miljövänliga och relativt mer näringsrika. År 2021 sysslar livsmedelsteknikindustrin till stor del med alternativa proteiner, nanoteknik, mikrobiologi, vävnadsteknik etc.

Med tanke på Israels behärskning i innovation och expertis inom teknik är det ingen överraskning att investerare globalt nu uppmärksammar de spelförändrande israeliska mattekniska startups som långsamt men säkert förvandlar denna miljardindustri.

Till exempel siktar nystartade företag som Amai Proteins på att ersätta socker med hälsosammare, söta proteiner. Amai, som betyder sött på japanska, anser att fokus bör ligga på att bota maten vi äter snarare än de olika sjukdomarna som orsakas av den. Detta företag tar söta proteiner som finns längs ekvatorialbältet och använder jäsning tillsammans med Agile Integrative Computational Protein Design (AI-CPD) för att producera proteiner som är lämpliga för massmatmarknader.

Sedan har vi Future Meat Technologies som levererar och producerar labbodlat kött. Detta företag fokuserar på hållbar odlad köttteknik där de helt har tagit bort behovet av att döda kyckling, grisar eller lamm för sitt kött och istället fokuserat på att skapa linjer av friska djurceller som är GMO-fria och växer utan någon genetisk modifiering. Future Meat Technologies antar en kostnadseffektiv lösning med fokus på cellulärt jordbruk, som inte bara är hållbart utan också skalbart av design.

Ukko, en israelisk bioteknisk start, har ett unikt uppdrag att förbättra människors liv genom att bekämpa matallergier och känsligheter. De gör det genom att designa proteiner som inte utlöser ett negativt immunsvar bland människor efter konsumtion. Ukkos teknik använder prover från olika patienter tillsammans med maskininlärning för att skapa överlägsna proteiner med förbättrade egenskaper som kan användas i olika livsmedelsprodukter utan att orsaka en negativ reaktion.

En spännande satsning på alternativa mjölkprodukter är den israeliska startupen Remilk som erbjuder djurfria mejeriprodukter utan att kompromissa med konsistens och smak. Detta företag använder sig av den mikrobiella jäsningsprocessen, där de reproducerar mjölkproteiner som är identiska med komjölk. Remilk kurerar hälsosammare och säkrare mjölkalternativ utan laktos, kolesterol, hormoner och användning av kor!

När vi talar om alternativ mejeri är ZeroEgg en annan israelisk start som har visat sig vara en stor spelväxlare i äggkategorin. ZeroEgg utvecklar växtbaserade äggprodukter genom en kombination av friska och hållbara växtproteiner som soja, kikärter, potatis etc., som känns och smakar som ett äkta ägg. Dessutom tillhandahåller de detta alternativ i flytande och pulverform, som kan användas som substitut i olika recept som majonnäs, omelett, pajer och kakor.

Även om dessa bara är en droppe i havet av israeliska startups som tar sig an matteknologin, är det ganska klart att med innovation som dessa har Israel redan banat väg för att omvandla livsmedelsteknikindustrin.