World Economic Forum har valt ut fem israeliska företag för sin 2021-lista över 100 teknologipionjärer från sex kontinenter som är “redo att ha en betydande inverkan på näringslivet och samhället.” De företrädda israeliska företagen för tidigt tillväxtstadium är involverade i olika områden inklusive AI, cleantech, cybersäkerhet, digital hälsa och jordbruk. CropX, MDClone, Cheq, MyndYou och Phinergy är bland de 100 prestigefyllda globala företagen. Susan Nesbitt, chef för Global Innovators Community, World Economic Forum, sade i ett uttalande: ”Dessa företag visar stor potential att inte bara skaka upp sina branscher utan också erbjuda verkliga lösningar på globala problem. De kommer att ge stort värde till World Economic Forums uppdrag att förbättra världens tillstånd med sitt deltagande i Technology Pioneers community. ”

”Technology Pioneer-communityn lanserades först 2000 av World Economic Forum. Tidigare mottagare har inkluderat numera hushållsnamn som Airbnb, Google, Kickstarter, Mozilla, Spotify, Twitter och Wikimedia. “Pionjärerna” väljs av en kommitté med teknik- och innovationsexperter, akademiker, riskkapitalister och entreprenörer. ” Tidigare israeliska företag som valts av forumet inkluderar Optibus, Innoviz, Utilis, Watergen och Aleph Farms. Nedan följer sammanfattningar av den nuvarande företagsgruppen och deras respektive lösningar:

CropX Technologies är ett ag-analysföretag som tillåter jordbrukare att hantera sin verksamhet på sin smarta telefon med hjälp av realtidsmarkdatum med hjälp av AI och sensorer. CropX har utvecklat världens mest avancerade anpassningsbara bevattningstjänst, som automatiskt optimerar bevattning och därmed levererar dramatiskt ökad skörd och vatten- och energikostnadsbesparingar till gårdar.

MDClone erbjuder en innovativ, självbetjäningsdata-analysmiljö som driver utforskning, upptäckt och samarbete i hela vårdens ekosystem, tvärinstitutionellt och globalt. Plattformen tillåter användare att övervinna vanliga barriärer inom hälso- och sjukvården för att organisera, komma åt och skydda integriteten för patientdata samtidigt som forskningen accelererar, förbättrar operationer, kvalitet och driver innovation för att ge bättre patientresultat.

CHEQ är ett cybersäkerhetsföretag av militär klass med expertis inom botmildring och användarautentisering. Företagets tekniska kärna bygger på omfattande kunskap och

erfarenhet från den israeliska militärens ledande underrättelse- och cyberkrigsavdelning “Unit 8200”. Företagets FoU-team består av ledande forskare inom it-säkerhet, maskininlärningsexperter och erfarna, militärutbildade utvecklare.

MyndYou är en datadriven plattform som tillhandahåller verktyg för att upprätthålla kognitiva förmågor. Tekniken bygger på passiv övervakning, ny kognitiv bedömningsmetod och AI-genererad, handlingsbar insikt. Företagets huvudsakliga fokus är användningen av deras plattform till förmån för mer än 150 miljoner äldre vuxna som lever med kognitiv funktionsnedsättning (såsom Alzheimers och andra typer av demens) så att de kan behålla sina kognitiva förmågor och oberoende så länge som möjligt medan hålla sig säkra.

Phinergy utvecklar metall-luftteknik och förvandlar metaller – nämligen aluminium och zink – till ett nytt sätt att lagra, transportera och generera ren och säker energi. Phinergys aluminium-luft-teknik frigör den rikliga energin i aluminium, vilket resulterar i en ren, säker, kostnadseffektiv och helt återvinningsbar energikälla. Phinergys aluminium-luft-teknik tillhandahåller on-demand, ren energi för en mängd olika applikationer inklusive energibackup för kritiska platser, on-demand distribuerad produktion för mikronät och räckviddsförlängare för elfordon.

[1] https://www.israel21c.org/5-israeli-firms-named-world-economic-forum-tech-pioneers/

[1] https://www.timesofisrael.com/five-israeli-startups-make-world-economic-forum-tech-pioneers-list/

[1] https://nocamels.com/2021/06/5-israeli-companies-technology-pioneers-world-economic-forum/

Summary information from the companies were collected from LinkedIn and official websites