När vi pratar om mat är tekniken inte det första vi alltid tänker på. Men under åren har livsmedelsindustrin världen över genomgått en betydande omvandling när det gäller bearbetning, produktion och konserveringstekniker för olika livsmedelsprodukter.

Nu handlar matteknik om att fylla din tallrik med billigare, säkrare och fräschare alternativ som är miljövänliga och jämförelsevis mer näringsrika. 2021 sysslar den livsmedelstekniska industrin till stor del med alternativa proteiner, nanoteknik, mikrobiologi, vävnadsteknik, etc.

Med tanke på Israels behärskning av innovation och expertis inom teknik, är det ingen överraskning att investerare globalt nu uppmärksammar de spelförändrande israeliska livsmedelsteknologiföretagen som sakta men säkert förändrar denna miljardindustri.

Till exempel siktar startups som Amai Proteins på att ersätta socker med hälsosammare, söta proteiner. Amai, som betyder sött på japanska, menar att fokus bör ligga på att bota maten vi äter snarare än de olika sjukdomar som orsakas av den. Detta företag tar söta proteiner som finns längs ekvatorialbältet och använder jäsning tillsammans med Agile Integrative Computational Protein Design (AI-CPD) för att producera proteiner som är lämpliga för massmatmarknader.

Sedan har vi Future Meat Technologies som levererar och producerar labbodlat kött. Detta företag fokuserar på hållbar odlad köttteknologi där de helt har tagit bort behovet av att döda kyckling, grisar eller lamm för sitt kött och istället fokuserat på att skapa linjer av friska djurceller som är GMO-fria och växer utan någon genetisk modifiering. Future Meat Technologies antar en kostnadseffektiv lösning med fokus på cellulärt jordbruk, som inte bara är hållbart utan också skalbart genom design.

Ukko, en israelisk startup inom bioteknik, har ett unikt uppdrag att förbättra människors liv genom att bekämpa matallergier och känslighet. De gör det genom att designa proteiner som inte utlöser ett negativt immunsvar bland människor efter konsumtion. Ukkos teknologi använder proverna från olika patienter tillsammans med maskininlärning för att skapa överlägsna proteiner med förbättrade egenskaper som kan användas i olika livsmedelsprodukter utan att orsaka en negativ reaktion.

En spännande satsning på alternativa mjölkprodukter är den israeliska startupen Remilk som erbjuder djurfria mejeriprodukter utan att kompromissa med konsistens och smak. Detta företag använder sig av den mikrobiella jäsningsprocessen, där de reproducerar mjölkproteiner som är identiska med komjölk. Remilk kurerar hälsosammare och säkrare mjölkalternativ utan laktos, kolesterol, hormoner och användning av kor!

På tal om alternativa mejeriprodukter, ZeroEgg är en annan israelisk startup som har visat sig vara en stor spelomvandlare inom äggkategorin. ZeroEgg utvecklar växtbaserade äggprodukter genom en kombination av hälsosamma och hållbara växtproteiner som soja, kikärtor, potatis etc. som känns och smakar som ett riktigt ägg. Dessutom tillhandahåller de detta alternativ i flytande form och pulverform, som kan användas som ersättning i olika recept som majonnäs, omeletter, pajer och kakor.

Även om dessa bara är en droppe i havet av israeliska nystartade företag som arbetar med livsmedelsteknik, är det ganska tydligt att med innovation som dessa har Israel redan banat väg för att transformera den livsmedelstekniska industrin.