Låt oss ta oss tillbaka till 1989, Tim Berners Lee har precis skrivit sina förslag för WorldWideWeb-mjukvaran och den moderna världen som vi vet kommer aldrig att bli densamma igen. Spola framåt till 2022 och bevittnar vi samma sak med Mark Zuckerbergs ambitioner för Metaverse. Mellan den här tiden har vi sett minirevolutioner på internet som har förändrat hur vi arbetar, kommunicerar och växer som samhälle. Allt från skapandet av Google till dominansen av Facebook, onlineutrymmet har hittat nya sätt att växa och ha en evig inverkan på hur vi lever våra liv. Vid den tiden insåg vi inte deras inverkan, men kommer detta att vara samma sak med Metaverse och i så fall hur långt kommer det att påverka våra liv?

För att till fullo förstå i vilken utsträckning Metaverse kan bli en potentiell basdel av vårt samhälle måste vi titta på hur det prioriteras på kommersiell nivå. Meta, tidigare Facebook, har gjort en fullständig omprofilering av sin affärsmodell. De har inte bara bytt namn för att anpassa sig till denna nya teknik utan de har också investerat kraftigt i forskning och utveckling av tekniken. År 2021 spenderade de 10 miljarder dollar på Metaverse-teknologi, vilket ledde till att deras kvartalsvinster minskade med 8 %, vilket tydligt visar vilken betydelse de har för vart denna teknik kan vara på väg.

Ur en israelisk synvinkel ger det nya tekniska landskapet som vi övergår till många företag en möjlighet att utveckla sin teknologi och bygga ett starkt, blomstrande metaverst ekosystem i landet. Inom det israeliska Metaverse-landskapet finns det fem huvudområden som är avgörande för dess grund, som alla har några fantastiska företag som vill expandera sin tillväxt på en global skala:

  1. Decentralisering av internet är en inneboende del av Metaversen, det hjälper inte bara att lossa från tidigare och föråldrade former av internet utan användningen av krypto och edge computing hjälper till att tillhandahålla en ny plattform för hur vi lever våra liv i framtiden. ZenGos digitala valutaplånbok kan hjälpa till att växa denna aspekt. ZenGo är en digital valutaplånbok utan förvaring som tar bort behovet av att skydda och hantera användarnas privata nycklar. ZenGo använder en mobil-först mjukvarustrategi med banbrytande kryptografi för att säkra kunders kryptotillgångar. Tekniken sätter stort fokus på säkerhet samt användargränssnitt och upplevelse.
  2. Utöver det ger rumslig datoranvändning människor möjligheten att inte behöva lämna sina hem och uppleva verkliga situationer i bekvämligheten av sin egen omgivning. Huruvida detta används via headset eller glasögon via AR/VR/XR-headset är ännu inte bestämt, men sättet på vilket samhället kommer att utföra de mest vardagliga uppgifterna kommer med största sannolikhet att förändras. Till exempel inom hälso- och sjukvården är XRHealth från Israel fokuserat på att föra patientvård in i den virtuella världen. Företaget driver virtuella rum för terapeutisk vård genom användning av medicinsk utökad verklighet (XR)-teknologi, inklusive virtuell och förstärkt verklighet.
  3. Skaparekonomin ger mer makt till individen och tillåter människor att flytta in på tillgångsmarknader på ett mer digitaliserat sätt. För att skydda dessa tillgångar och för att ge människor mer säkerhet i denna ekonomi, hjälper D-ID till att skydda bilder från obehörig ansiktsigenkänning. Företagets lösning för avidentifiering av ansiktsbilder skyddar bilder och videor från mjukvara för ansiktsigenkänning. Dess Creative Reality-teknologi använder djupinlärningsalgoritmer, bildbehandling och neurala nätverk som tränats på tiotusentals videor för att utföra en rad uppgifter, inklusive att animera stillbilder, underlätta högkvalitativa videoproduktioner och skapa virala användarupplevelser.
  4. Social curation och reklamnätverk kommer att användas inom Metaverse-gemenskapen på ett mer högteknologiskt och avancerat sätt, vilket gör det möjligt för företag att marknadsföra sina produkter/lösningar på mer kreativa sätt. Denna nya upptäcktsaspekt av web3.0 kommer att ge företag större möjligheter att nå fler kunder och få en bredare visning av sina reklamkampanjer. Deepdub, till exempel, syftar till att överbrygga språkbarriären och den kulturella klyftan för underhållningsupplevelser genom högkvalitativ sömlös lokalisering. Företaget tillhandahåller lokalisering för underhållningsinnehåll med hjälp av djupinlärning och AI-algoritmer. deepdub kopplas in i efterproduktionsprocessen för innehållsägare och tar fullständigt ägande över alla deras lokaliseringsbehov.
  5. Erfarenhet kommer att bli den viktigaste drivkraften i samhället, med anpassningen av e-sport, spel och social shopping till den nya Metaverse-miljön som har en djupgående inverkan på deras respektive branscher. Comunix teknologi kan hjälpa till att underlätta denna typ av aktivitet eftersom de utvecklar en kraftfull allt-i-ett video-, röst- och textchattteknik för spelföretag. Dess lösning är säker och fungerar på både stationära och mobila konsoler s. Comunix är dedikerat till att hjälpa multiplayer-spel att bygga sina gemenskaper.

Dessa typer av teknologi är bara ett utdrag av vad Israel har att erbjuda i Metaverse-utrymmet och när vi går framåt i denna nya tekniska revolution kommer vi att se tillbaka på början av detta decennium som byggstenarna till grunden för framtida teknologi. Det kommer att bli intressant under kommande år att se vilka av den nuvarande skörden av israeliska företag som kommer att ligga i framkant när det gäller global innovation och vara synonymt med ordet Metaverse precis som hur Google är med internet.

För ytterligare information om israeliska Metaverse-företag är du välkommen att kontakta Cameron Crowley (cameron.crowley@israeltrade.gov.il) och eventuella ytterligare frågor om israelisk innovation, vänligen kontakta ditt lokala kommersiella kontor.