Slutförandet av förhandlingen är en historisk händelse. Detta är det första fullständiga frihandelsavtalet med ett arabiskt land och äger rum så kort efter upprättandet av diplomatiska förbindelser.

Ekonomi- och industriminister Barbivay (höger) och UAE:s utrikeshandelsminister Al Zeyoudi vid undertecknandet. Foto: GPO/Gideon Sharon.

Israel och Förenade Arabemiraten (UAE) har slutfört förhandlingarna om ett bilateralt frihandelsavtal.

Frågan diskuterades av premiärminister Naftali Bennett och kronprins Mohammed bin Zayed vid deras möte i Abu Dhabi i december förra året, då man enades om att påskynda kontakterna inför undertecknandet, och vid deras möte i Egypten förra veckan, då ledarna enades om att slutföra avtalet inom några dagar.

Det här är ett omfattande och betydelsefullt avtal som bland annat innefattar frågor kring handel med varor såsom reglering och standarder, tull, handel med tjänster, samarbete, statlig upphandling, elektronisk handel och underhåll av varumärken.

95 % av varorna som handlas mellan de två länderna ingår i avtalet och kommer att undantas från tullen antingen omedelbart eller gradvis: Livsmedel, jordbruk, kosmetika, medicinsk utrustning, läkemedel med mera. Avtalet förväntas träda i kraft efter undertecknandet av ekonomi- och industriminister Orna Barbivay och hennes motsvarighet i Emirati och efter ratificeringsprocessen i de två länderna.

Premiärminister Bennett:

“Detta är ett viktigt ögonblick i relationerna mellan staten Israel och Förenade Arabemiraten. Idag stärks de goda relationer som redan har skapats mellan de två länderna i form av ett frihandelsavtal som avsevärt kommer att uppgradera det ekonomiska samarbetet till nytta av medborgarna i båda länderna. Det kommer att bli mer handel, fler jobb och bra produkter till lägre priser. Vid mitt senaste möte med kronprinsen, Sheikh Mohammed bin Zayed, i Sharm El-Sheikh, kom vi överens om att påskynda processen och ta med det avslutades inom några dagar, och så blev det.”

Utrikesminister Yair Lapid välkomnade avtalet, som gynnar andan i Negev-toppmötet, som krävde kontinuerligt samarbete, kontinuitet i kontakter och som har lett till påtagliga framsteg som kommer att förbättra livet för medborgarna i staten Israel och av folken i regionen.

ekonomi- och industriminister generalmajor. (ret) Barbivay:

“Sedan införandet av Abraham-avtalet har ekonomi- och industriministeriet arbetat för att utöka de ekonomiska förbindelserna mellan Israel och Förenade Arabemiraten och för att fullt ut utnyttja deras ekonomiska potential. Avslutningen av förhandlingarna är en viktig och historisk milstolpe i de bilaterala förbindelserna. Vi kommer att fortsätta att hjälpa det israeliska näringslivet att etablera kommersiella band i Förenade Arabemiraten via frihandelsavtalet, ministeriets ekonomiska bilagor och ytterligare hjälpverktyg som ministeriet kommer att ställa till deras förfogande.”