I en värld där fler människor behöver matas med samma mängd jord och under föränderliga omständigheter är det en utmaning att hålla livsmedelsproduktionen växande i kvantitet, hållbarhet och behålla samma eller bättre kvalitet. Agro- och Foodtech-sektorn står inför denna utmaning, där samarbete är nyckeln för att uppnå det som är högst nödvändigt.

Den 26-28 april presenterade sig elva israeliska företag för den skandinaviska marknaden, redo att påverka europeisk produktion och innovation. Samarbete och samarbete var nyckelteman för evenemangen, som var värdar av Agrofood Park i Aarhus, Danmark, och av nätverken Invest in Skåne och Innovation Skåne i Malmö, Sverige.

Följande israeliska företag var representerade under evenemangen:

2BFresh, representerad av mr. Avner Shohet

ChickP, representerad av ms. Liat Levy och prof. Ram Reifen

Evigence, representerad av mr. Danny Hacohen

Future Meat, representerat av mr. Yaron Sfadyah

Hargol, representerad av mr. Dror Tamir

Imagindairy, representerad av ms. Roni Zidon

TIPA, representerad av ms. Annalisa Nissola

Wilk, representerad av mr. Nathaniel Benchemhoun

ZeroEgg, representerad av mr. Sander de Laat

Deltar också:

Fresh Start Incubator, representerad av ms. Noga Sela Shalev

The Kitchen Foodhub, representerad av ms. Dorit Rozner

Århus, Danmark

Agro Food Park i Aarhus är hem för många Foodtech-relaterade företag, och även till FoU-centra för stora företag som Arla Foods och Nordea. Inom detta innovationsområde fick de israeliska deltagarna chansen att träffa lokala företag, bland annat Arla Foods, Aarhus Universitet och Tetrapak.

Den danska marknaden visade sig vara ett bra område för Food- och Bio-tech. Landet har en historia av att producera och exportera mat, och letar alltid efter nya och innovativa sätt att öka avkastningen, kvaliteten och hållbarheten i livsmedelsproduktionen.

Sverige, Malmö

Region Skåne, där Malmö stad ligger, har högt fokus på internationellt samarbete och innovation. För Sverige är detta område bron till Danmark, Tyskland och många andra europeiska länder – och därmed ett nav för internationella affärer. Organisationerna Invest in Skåne och Innovation Skåne berättade gärna mer om detta.

Foodtech-utvecklingen i Sverige är mycket konsumentdriven: konsumenterna efterfrågar alternativ för kött och mejeriprodukter. På så sätt är foodtech-utvecklare och företag säkrare på att deras produkter kommer att säljas, vilket ger en mer naturlig skjuts till den lokala foodtech-utvecklingen och produktionen.

Israeliska företag fick här chansen att prata med Ikea, ICA, en skandinavisk detaljhandelsorganisation, flera statliga institutioner och andra lokala deltagare.

Totalt ägde över 250 B2B-möten rum mellan lokala och israeliska företag och lovande kopplingar knöts mellan Foodtech-sektorn i Skandinavien och i Israel. Samarbete på denna marknad är nyckeln – med kombinerad kunskap och insatser kan en ny era av livsmedelsproduktion och konsumtion bli verklighet.

Skulle du vara intresserad av att nå något av dessa företag eller lära dig mer om den israeliska marknaden i allmänhet? Kontakta oss gärna: holland@israeltrade.gov.il