Under många decennier har det pågått en betydande debatt över hela världen om behovet av och värdet av rymdutforskning, med kostnaderna och fördelarna på lång och kort sikt utvärderade av såväl politiska beslutsfattare som medborgare.

I Israel på 1980-talet erkände och accepterade beslutsfattare att rymdrelaterade aktiviteter hade potential att bidra, inte bara till den israeliska ekonomin och landets internationella ställning, utan också till mänsklighetens framsteg när det gäller forskning, jordbruk, kommunikation och övervakning av miljöföroreningar. Som ett resultat grundades Israel Space Agency av regeringen 1983 under överinseende av ministeriet för vetenskap och teknik, och fick mandat att initiera och samordna alla aktiviteter i ett civilt rymdprogram.

Under decennier som följde utvecklade Israel ett mycket framgångsrikt satellitprogram, fokuserat på miniatyrisering av teknik och utveckling av högupplösta, fjärravkännings- och kommunikationsmöjligheter, som alla har bidragit till att sätta Israel i framkant av branschen över hela världen.

Men Israels kapacitet i rymddomänen är inte begränsad till satelliter. Sedan 2012 har 62 FoU-projekt beviljats ​​cirka 160 miljoner NIS (51,3 miljoner USD) för att “uppmuntra användningen av befintlig teknologi för rymden, minska kunskapsluckor med avseende på vad som händer på de globala rymdmarknaderna, förbättra den israeliska industrins konkurrenskraft och öka Den israeliska industrins användning av vetenskaplig kunskap från rymdteknik.” Bara i januari i år godkände Israel Space Agency, ministeriet för innovation, vetenskap och teknik och Israel Innovation Authority (IIA) ett nytt anslag på 18,5 miljoner NIS (5,94 miljoner USD) till 11 privata företag som utvecklar innovativ rymdteknik.

Även om bidraget kan vara ett relativt litet belopp i jämförelse med andra industrier och länder, lovar den potentiella effekten från tekniken att bli mycket betydande. Dessutom är företagen skyldiga att ersätta staten för finansieringen genom royaltybetalningar som de i slutändan kan få från försäljning av kommersiella produkter.

Några av företagen, som beskrivs nedan, som fått bidrag är anmärkningsvärda för sina innovativa tillvägagångssätt med flera tillämpningar eller problemlösning;

Helios – utvecklar teknologier för att utvinna och utnyttja metaller och syre från Mars och månens jord, för att tillhandahålla bränsle och konstruktionsmaterial för framtida rymduppdrag. Som en biprodukt upptäckte Helios och utvecklade sedan en ny metod för att producera järn från järnmalm, som endast kräver termisk energi och bara avger syre. Denna teknik kan göra det möjligt för stålproducenter på jorden att avsevärt minska sitt koldioxidavtryck och produktionskostnader.

Paxis utvecklar avancerade keramiska material för tillverkning av komplicerade 3D-strukturer från kiselkarbidtillverkningsprodukter som är lämpliga för användning under extrema miljöförhållanden i rymden eller på jorden.

Terra Space Labs utvecklar ett infrarött jordobservationssystem som, genom att använda små satelliter som är både billigare och enklare att producera, kan hjälpa till med frågor som detektering och övervakning av skogsbränder, detektering av växthusgaser, oljeutsläpp, samt mätning av skogsbiomassa och diagnostik av is i moln, vilket bidrar till globala miljöövervakningsinsatser.

N.S.L. Communications, producerar popup-parabolantenner och -antenner för att hjälpa till att leverera bredband och andra kommunikationstjänster för IOT- och jordbrukssektorn, till en bråkdel av den traditionella kostnaden för satellitkommunikation, och utan att behöva etablera dyr cellulär infrastruktur på marken.

Många av de rymdteknologier som används och utvecklas idag är osynliga för de flesta av världens befolkning, men de hjälper till att underlätta våra vardagliga behov genom olika industrier och plattformar. Ta till exempel fördelarna som erbjuds av två andra israeliska företag.

Gorila Link – erbjuder en plug and play “Platform as a service”-lösning (PaaS) som sömlöst möjliggör anslutning av smarta enheter över flera satellitnätverk som ger 100 % global täckning. Fördelarna med sådan kommunikationstäckning för jordbaserade industrier är många, särskilt inom sektorerna för olja och gas och skogsbruk och transport, såväl som smarta städer och IOT-intensiva sektorer.

Inom området för framtida hållbar mat, GreenOnyx, är en israelisk startup inom jordbruksteknik som utvecklar färska grönsaker fyllda med näringsämnen och kosttillskott. Det experimenterar med att odla en vattenbaserad linsväxt under mikrogravitationsförhållanden i en autonom odlingsanläggning. Bladen kommer att testas som mat i rymden, och produceras i en kontrollerad grupp där deras tillväxthastigheter kommer att analyseras.

Utöver dessa senaste bidragsmottagare finns det många andra israeliska företag som bidrar till mänskliga framsteg inom viktiga sektorer.

Ett sådant företag är Space Pharma som har utvecklat miniatyriserad mikrogravitationslaboratorieteknologi, vilket möjliggör den oöverträffade möjligheten att utveckla nya läkemedel i rymden. Genom att utföra experiment i mikrogravitation, där biologiska och kemiska system har påskyndat processer, kan forskare observera tredimensionell tillväxt av cellkulturer och molekylstrukturer av proteiner och kristaller till en lägre kostnad och med högre framgång än experiment med traditionella forskningsmetoder. Enligt SpacePharmas VD, Yossi Yamin, “Vi studerar allt från kolloider, enzymatiska reaktioner, leverceller, vätskefysik, stamceller, cancerbiopsier, vars molekyler behåller sin tredimensionella form.” Denna forskning kan i slutändan bidra till att bana väg för nya genombrott inom områden som life science, foodtech, kemikalier, material och mer.

Det var Spacepharmas teknologi som underlättade några av de experiment som genomfördes av filantropen och den tidigare israeliska stridspiloten Eytan Stibbe när han var ombord på den internationella rymdstationen i april 2022.

Med tanke på dessa exempel är det tydligt att på vissa sätt överträffar vetenskapsfakta nu science fiction, och Israel hjälper till att leda vägen.