I årtionden har maj månad varit National Mental Health Awareness Month, en händelse som förnyades i år i en proklamation av president Joe Biden. Den psykiska hälsan har alltid kämpat mot politiska och kulturella strömningar för den uppmärksamhet, finansiering och behandling som den behöver. Men sedan Covid 19-pandemin upplever USA en “kris utan motstycke” eftersom antalet depressioner, ätstörningar och andra symtom har tredubblats – oproportionerligt påverkar marginaliserade befolkningar, färgade samhällen och unga kvinnor. Antalet akutbesök för unga kvinnor som försöker begå självmord 2021 ökade med mer än 50 % från 2020, och mindre än hälften av amerikaner som kämpar med allvarlig psykisk sjukdom får den behandling de behöver. Det är inte svårt att föreställa sig den ultimata förödelsen som denna kris besöker på förluster av liv, familjer och ekonomin.

Förra året anslog Vita huset mer än 5 miljarder dollar för att ta itu med krisen för mental hälsa, men tekniken kommer att spela en överdriven roll för att se till att amerikaner får den hjälp de behöver. Telehälsotjänster kommer att hjälpa professionella och leverantörer att nå patienter vid optimala tider och i säkra miljöer, vilket ökar tillgången till vård och påverkan i samhällen. AI och maskininlärning kommer att producera algoritmer som exakt kan diagnostisera störningar, föreslå behandlingar och spåra framsteg hos patienter med en grad av känslighet som är alldeles för bra för människor. Slutligen kommer fjärrövervakning och mobila applikationer att hålla patienter och konsumenter friska och glada framöver, för att validera behandlingar, samla in handlingsbar data och generera en spiral av känslomässig säkerhet och produktivitet i samhällen.

Israel är välkänt som ett nav för sjukvård och IT-innovation. Förra året rankade FREOPP Israel #5 globalt och #1 i Asien i “World Index of Healthcare Innovation.” Landet är värd för cirka 500 digitala hälsostartups, som drar nytta av ett överdimensionerat antal doktorander och ingenjörer, samt ett nationellt sjukvårdssystem som digitaliserar patientjournaler och omfattar startupsamarbete. Regeringen har åtagit sig en miljard shekel för att stödja det digitala hälsoekosystemet, och deltagandet av israeliska startups på stora utställningar som HIMSS, Medica och Arab Health ökar.

Med det i åtanke, överväg följande israeliska digitala hälsostartups som är redo att störa hur våra samhällen engagerar sig i psykisk ohälsa, får behandling och håller sig friska.

  • Calmigo: CalmiGo är en naturlig, bärbar, drogfri lösning som kan användas i stunder av upprördhet, oro och stress. Det är en effektiv och unik lösning som kan användas både för omedelbar lindring i stunder av nöd och för långsiktig effektivitet. Det är en handhållen, patentsökt enhet som utnyttjar avkopplande dofter och teknologi med en fyrsensorisk användarupplevelse för att åstadkomma snabb lindring och avslappning. Den är liten nog att bära i handväskan och den kan användas var som helst och när som helst. Det är snabbt, helt säkert och lätt för alla att använda. Det är en drogfri lösning som verkligen fungerar. https://calmigo.com/pages/personalized_calm
  • CobeLabs: CoBes konversations-AI-agent ger tonåringar en säker, privat miljö för att diskutera sina problem med en AI-vän som pratar sitt språk, kommer att hålla sina hemligheter och ge högkvalitativt, personligt och professionellt känslomässigt och mentalt stöd. CoBe tar itu med kommunikationsklyftan för vuxna<>tonåringar på en stagnerande och fragmenterad amerikansk marknad för mental hälsa i USA genom att skapa förtroende och engagemang genom att använda tonårsspråk och beprövade psykologiska och psykiatriska protokoll. Genom att agera som en tonårscentrerad personlig mental hjälphub ser CoBe till att förse varje tonåring med det de behöver. https://www.cobelabs.com/
  • Eleos: Eleos Health är ett digitalt hälsoföretag som stödjer beteendevårdsleverantörer i deras uppdrag att förbättra beteendemässiga hälsoresultat. Eleos Healths HIPAA-kompatibla patientcentrerade digitala plattform hjälper läkare att maximera värdet av varje patients terapiupplevelse för att förbättra behandlingsresultaten. Eleos Health, som drivs av terapispecifik röstanalys och artificiell intelligens, erbjuder en beteendebaserad hälsoplattform som sammanför telehälsa, mätningsbaserad och evidensbaserad vård i en helhetslösning. https://eleos.health/
  • Iluria: Iluria är ett Israelbaserat digitalt hälsoföretag med fokus på det kliniska ADHD-segmentet. Iluria syftar till att förbättra den befintliga trial-and-error-baserade behandlingsövervakning som för närvarande administreras till ADHD-patienter genom att erbjuda en omfattande SaaS-baserad lösning som ger kontinuerlig och passiv övervakning, med hjälp av biomarkördata (smart wearable-agnostic) och maskininlärningsanalys. Företaget befinner sig för närvarande i klinisk prövning i Clalit Health Services, en av världens största HMOs. https://www.iluriahealth.com/

För mer information om psykisk hälsa innovationer från Israel och andra störande teknologistartuper från det medicinska och välbefinnande landskapet, kontakta gärna Josh Berliner (josh.berliner@israeltrade.gov.il) på Israel Economic Mission to the Eastern U.S. (baserad i NYC). För allmänna förfrågningar om att hitta innovationspartners och investeringsmöjligheter i Israel, kontakta ditt lokala kommersiella kontor när som helst.

 

(Källor: whitehouse.gov; hhs.gov; youth.gov; American Psychiatric Association psychiatry.org; apservices.org; freopp.org; startupnationcentral.org; )