En medicinsk forskningsrevolution äger rum i Israel, vilket leder till utvecklingen av tidigare ofattbara vetenskapliga genombrott. Många av dessa innovationer är centrerade kring biokonvergens, en ny trend inom medicinsk forskning som kombinerar biologi, teknik, AI, maskininlärning, 3D-utskrift och nanoteknik, tillsammans med andra relaterade områden. Även om det tvärvetenskapliga studiet av medicin inte är något nytt, har de senaste framstegen inom datorer, genomik, datateknik och artificiell intelligens öppnat dörren till många kreativa lösningar för ihållande medicinska hinder.

Trots sin ringa storlek är Israel en global ledare inom biokonvergensforskning och utveckling. Med över 600 aktiva medicintekniska företag som exporterar totalt 1,6 miljarder dollar, är Israel rankat på fjärde plats i World Quotations Index för sin banbrytande multidisciplinära forskning.

Israeliska biokonvergensföretag utvecklar för närvarande ett brett utbud av medicinsk teknik för att revolutionera medicinsk vård. Precise-Bio är till exempel det första företaget i världen att bioprinta en fullt fungerande hornhinna i en para-klinisk prövning. Haifa-baserade NanoGhost tillämpar biokonvergens i en annan riktning, programmerar nanorobotiska läkemedelsleveranssystem som specifikt kan rikta sig mot cancerceller. Sex av världens tio främsta läkemedels- och bioteknikföretag använder CytoReason, ett Tel Aviv-baserat företag som använder beräkningsmodeller för att simulera mänskliga sjukdomar på cellnivå.

Organ-on-a-chip (OOC)-teknologi, som kombinerar avancerad ingenjörskonst och medicinska framsteg, växer fram som ett särskilt anmärkningsvärt område inom israelisk bioteknik. OOC-teknologi odlar mänsklig vävnad med funktionen av ett specifikt organ utanför kroppen, vilket ger möjligheter att testa experimentell medicinering utan risk för en patient. Förutom att avsevärt sänka kostnaderna för läkemedelsforskning och utvecklingskostnader, har OOC potential att avsevärt minska beroendet av djurförsök i medicinsk forskning.
Ett annat spännande område för israelisk biokonvergensinnovation är personlig medicin. Den senaste tidens nedgång i driftskostnader för DNA-sekvensering och datalagring har vidgat omfattningen av individualiserade genetiska tester till en bredare marknad. Israeliska nystartade företag som Caligenix, C2i Genomics, Sequentify och andra använder ny teknik och tidigare oöverkomliga DNA-tester för individuell patientanvändning.

Följande är några få israeliska biokonvergensföretag som ligger i framkant av banbrytande tekniska, kemiska och biomedicinska framsteg:
Precise Bio är ett regenerativt läkemedelsföretag som främjar användningen av biotryckta vävnader och organ hos oftalmologiska patienter. Denna plattform omfattar cellexpansion, biomaterial, processer, tryckteknik och andra teknologier.

NanoGhost är en läkemedelsleveransteknologi som använder vuxna stamceller för att transportera medicin direkt till tumörplatsen. Tekniken har redan visat sig vara framgångsrik vid behandling av bukspottkörtel-, lung-, bröst-, prostatacancer och hjärncancer hos möss. Plattformen är baserad på nano-vesiklar, kallade Nano-Ghosts (NGs), som är teknologiskt rekonstruerade från cellmembranen av naturligt riktade allogena mesenkymala stamceller (MSCs), efter att ha avlägsnat deras cytoplasma och kärnor.

CytoReason är ett teknikföretag som utvecklar en beräkningsmodell av människokroppen som simulerar mänskliga sjukdomar på cellnivå, minimerar behovet av djurförsök och gör försök på människor mer fokuserade och exakta. Hittills använder sex av världens tio främsta läkemedelsföretag CytoReasons teknologi för att föra rätt läkemedel till rätt patient till rätt pris.

Tissue Dynamics är ett banbrytande Jerusalem-baserat bioteknikföretag som har åtagit sig att i grunden omvandla läkemedels- och kosmetikutveckling genom att utveckla nästa generations organ på chip-verktyg (OOC) för läkemedels-, nutraceutiska och kosmetiska industrier. Företagets banbrytande bioniska OOC-plattform tillhandahåller viktiga verktyg för snabbare, säkrare och mer effektiv läkemedelsutveckling samtidigt som forsknings- och utvecklingskostnaderna minskar avsevärt.

Caligenix är ett bioteknikföretag som utvecklar personliga genomiska diagnostiska kit. Företagets uppdrag är att öka förståelsen för kopplingen mellan genetisk variation och individuell kostrespons samt näringsämnenas övergripande roll i genuttryck.

C2i Genomics erbjuder övervakning efter operation av cancerrecidiv och progression genom att analysera subtila förändringar i mönstret av tumörens DNA. Baserat på bioinformatik och artificiell intelligens, jämför den tusentals datapunkter som erhållits från patienters periodiska blodprover med flytande biopsi med deras egen baslinje av sekvenserad tumörvävnad och analys av hela genomet.

Sequentify syftar till att göra riktad DNA-sekvensering lika vanlig, snabb och prisvärd som ett blodprov, vilket möjliggör en betydande tillväxt inom personlig medicin.
Källor: Innovation Israel, Start-Up Nation Central