Redan 2016 myntade en dansk entreprenör, Ida Tin, medgrundare och VD för appen för kvinnlig hälsa, Clue, termen “FemTech”, (Female Technology) i syfte att hjälpa kvinnor att ta kontroll och vara medvetna om sin reproduktiva hälsa . Ända sedan termen myntades behandlas Fem Tech som en terapeutisk sektor i sig och förväntas växa avsevärt till år 2025.
Israel har gjort positiva framsteg inom FemTech-sektorn och skapat rubriker inom kvinnors hälsa. Medan sektorn fortfarande utvecklas globalt, har Israel redan omkring 100 lokala företag inom FemTech-sektorn och räknas fortfarande. FemTech kan beskrivas som teknologier som tillgodoser kvinnors hälsa och välbefinnande samtidigt som de hjälper dem att vara medvetna om olika aspekter och element som hänför sig till graviditet, preventivmedel, planerad befruktning, psykisk ångest, medicinska sjukdomar relaterade till kvinnor, etc. Medan det konventionellt är kvinnors hälsa och medicinska tillstånd har varit ett mindre diskuterat ämne, FemTech-företag och nystartade företag erbjuder lösningar som kan utbilda, hjälpa till att övervaka och spåra kvinnlig hälsa för bättre och välgrundat beslutsfattande. Några innovativa israeliska företag i FemTech har också utvecklat medicinsk utrustning som stödjer under alla faser genom före och efter befruktningen.
Nedan är en lista över israeliska företag som skapar krusningar i denna utvecklande terapeutiska sektor inom sjukvården:

1. PulsenMer :
PulsenMores teknologi gör det möjligt för vårdpersonal att tillhandahålla klinisk distansbedömning av ultraljudsskanningar. Patienter skannar själv med sin egen smartphone med en ny ultraljudsvagga.

2. AiVF
AiVF är ett medicinteknikföretag som hjälper par att förändra sin fertilitetsresa. AiVF har en mjukvaruplattform som heter EMA som använder AI i embryoutvärderingsprocessen, vilket ökar chanserna för befruktning och förutsägbarhetsgraden för IVF och så småningom hjälper det till med framgångsfrekvensen för assisterad befruktning. De har även fått CE-märkningen.

3. TempDrop
Tempdrops bärbara sensor och medföljande kartapp ger den fullständiga fertilitetskartläggningslösningen till din smartphone. Tempdrop är en bärbar fertilitetsspårning med oöverträffad noggrannhet, som spårar dina fertilitetstecken och symtom i sin app. Sensorn är en personlig, användarspecifik termometer som lär sig hur varje kvinnas minut, dagliga temperaturvariationer korrelerar med hennes specifika hormonella fluktuationer under hela ägglossningscykeln, Tempdrop kan identifiera återkommande temperaturmönster upp till 5 dagar före ägglossningen.

4. Ocon Healthcare
OCON Healthcare förnyar, utvecklar, tillverkar och kommersialiserar banbrytande produkter för kvinnors hälsa baserade på vår patenterade IUB™ (Intra Uterine Ball) egenutvecklade plattform. IUB™, tillverkad av en superelastisk legering Nitinol, är en idealisk bärare för flera läkemedel till livmodern för att behandla en mängd olika tillstånd.

5. Gina Life
Gina Life är ett FemTech-företag som utvecklar en plattform för tidig upptäckt av kvinnors hälsa.
Med användning av en unik proprietär biomarkörpanel med stöd av AI och datavetenskap, kommer ett personligt test att genereras för varje kvinna, vilket möjliggör tidig upptäckt av kvinnorelaterade sjukdomar som äggstockscancer och livmoderhalscancer.

För mer information vänligen kontakta: Yogita.kale@israeltrade.gov.il