Under det senaste decenniet har den globala högteknologiska sektorn upplevt dramatiska och oöverträffade takter av tekniska framsteg som har potential att förändra otaliga industrier. Den exponentiella tillväxten av sådana teknologier har fått experter att hänvisa till fenomenet som den fjärde industriella revolutionen, eller Industry 4.0.

Enligt detta ramverk hänvisar den första industriella revolutionen (Industry 1.0) till framstegen inom vatten- och ångdrivna maskiner som började 1760 och som ledde till uppkomsten av storskaliga fabriker som nav för tillverkning och industri. Under den andra industriella revolutionen (Industry 2.0) i slutet av 1800-talet och början av 1900-talet möjliggjorde snabb elektrifiering och utbyggnad av järnvägs- och telegrafnät massproduktion och distribution av kommersiella produkter. Industri 3.0 ägde rum i slutet av 1900-talet med produktion och utveckling av dator- och informationsteknik som persondatorer, Internet och mobiltelefoner.

Med början på 2010-talet markerar den fjärde industriella revolutionen den tekniska övergången mot automatisering, sammankoppling och decentralisering. Till skillnad från de gradvisa övergångarna under de tre första revolutionerna utvecklas Industry 4.0 i en sådan exponentiell takt att tillväxten ofta mäts per år snarare än med decennium. Enbart stora framsteg inom artificiell intelligens, maskininlärning, molnteknik och mer under de senaste åren har potential att drastiskt förändra hur produkter utvecklas, distribueras och används. Industri 4.0 förväntas särskilt påverka tillverkningen, eftersom “smarta fabriker” har börjat använda datorintegrerad autonom maskin och avancerad dataanalys som avsevärt sänker produktionskostnaderna.
Föga överraskande har Start-up Nation positionerat sig som en nyckelspelare i utvecklingen av sådana innovativa teknologier. Som visas i StartupBlinks Startup Ecosystem Index 2022, rankas Israel näst bäst i världen för hårdvara & IoT (Internet of Things) och Software & Data, samt tredje bäst i världen för sitt startup-ekosystem. Enligt rapporten gick 67 % av startfinansieringen för Mellanöstern och Afrika till israeliska innovationer.

För att använda ett anmärkningsvärt exempel har israeliska startups gjort många monumentala framsteg inom automatiska leveranssystem. Även om utbredd användning är år borta, har drönare och andra obemannade fordon nu förmågan att göra autonoma kommersiella leveranser. Företag som HighLander, Flytrex Aviation, Gadfin, Heaven Drones och andra arbetar för att maximera effektiviteten och effektiviteten av drönarleveranser i alla skeden av leveransprocessen. När de väl är integrerade i befintliga leveranssystem har dessa teknologier potential att grundligt förändra kommersiell produktdistribution.

Även om Industry 4.0 erbjuder uppmuntrande möjligheter för samhälls- och industriutveckling, oroar sig vissa experter över bristen på korrekt reglering med sådana nya teknologier. År 2019 beslutades att Israel skulle gå med i World Economic Forums Centers for the Fourth Industrial Revolution (C4IR), ett globalt nätverk dedikerat till att dela kunskap, erfarenhet och bästa praxis gällande innovativ teknikreglering. Leds av Israels Innovation Authority, främjar det C4IR-anslutna israeliska centret för reglering av innovativa teknologier ansvarsfull utveckling och reglering av nya enheter, framför allt i samband med smarta transporter, AI och autonoma fordon.

Källor: Start-Up Nation Finder, Israel Innovation, Startup Ecosystem Report 2022, C4IR Israel, The Jerusalem Post