Gruvdrift i Israel har historiskt sett inte varit en storskalig industri, bortsett från de gamla Timnadalens gruvor som aktivt har brutits av människor sedan kung Salomos era. Men Israels positionering som ett centrum för avancerad teknologi och innovation är välkänd över hela världen och erkänns gradvis av gruvindustrin som en utmärkt källa till potentiella lösningar.
Den globala gruvindustrin brottas för närvarande med flera utmaningar som aktualiserar frågor om ekonomisk effektivitet och miljömässig hållbarhet. Det pågår en fokuserad debatt om behovet av att flytta modern gruvdrift till ett mer hållbart ramverk för att vara miljövänligt.

En av de nya globala trenderna inom gruvindustrin är att gå mot avlägsna och autonom gruvdrift. Detta inkluderar fjärrfordon som kan “köras” på 100-tals mils avstånd eller till och med autonoma fordon och utrustning som kan köra, köra och “tänka” själva. Det finns också en stor push i gruvvärlden idag mot kommando, kontroll, kommunikation och datorintelligens (4CI).
Även om Israel, som nämnts ovan, inte har någon riktig gruvindustri, är det i stånd att lösa några av de största utmaningarna i denna sektor. Det här blogginlägget visar israeliska företag som är några av de största systemintegratörerna och tillhandahåller banbrytande innovativ teknik som gör gruvdriften effektiv och miljömässigt hållbar.

INDUSTRY 4.0 OCH A.I.
IOSight – IOSight är en innovatör och marknadsledare inom området för förvaltning av infrastruktur. IOSight tillhandahåller kostnadseffektiva, användarvänliga BI/datahanterings- och rapporteringslösningar för medelstora till stora vatten- och energiinfrastrukturanläggningar som minskar kostnaderna, förbättrar effektiviteten, ökar produktiviteten, sparar energi och levererar regelefterlevnad.

Pzartech – Pzartech utvecklar en visuell igenkänningsteknik som gör det möjligt för användare av komplex mekanisk utrustning att snabbt identifiera delar med hjälp av bildbehandling och djupinlärning. Företaget har som mål att göra det möjligt för underhållsoperatörer att få information om de mekaniska delarna de arbetar med med hjälp av kameror från smartphones och surfplattor.

AUTONOMA FORDON
Cognimine – Cognimine är utvecklaren av autonom körning och artificiell intelligens för terrängfordon. Dess nya autonoma transportsystemkomponent för gruvor har integrerats i intelligenta lastbilar för att ersätta mänskliga förare, vilket förbättrar minornas produktivitet och säkerhet. Cognimines lösning möjliggör flottor av stora autonoma lastbilar med inre kommunikation och hantering mellan alla lastbilar. Cognimine tillhandahåller också en komplett svit av minkonverteringsfunktioner inklusive teknikassimilering, utbildning och tjänster efter driftsättning.

Simlat – Simlat är en ledande leverantör av innovativa, nästa generations träningslösningar för Unmanned Aerial Systems (UAS). Dessa utbildningslösningssystem möjliggör utbildning för alla plattformar, nyttolast och uppdrag. Simlats system ger en häpnadsväckande UAS-utbildningsupplevelse som ökar prestanda och säkerhet samtidigt som de dramatiskt minskar risker och utgifter.

SENSORER, INSPEKTION OCH RPA
Lingacom – Lingacom Ltd är en utvecklare och tillverkare av skannrar som kan detektera subatomära partiklar som kallas myoner. Företaget levererar hela plattformen, inklusive detektorer och mjukvara. Tekniken är relevant för flera branscher och kan tillämpas för objekt- och materialdetektering i fordon, kartläggning för gruvindustrin och detektering av stora geologiska föremål. Myonen är en av de mest penetrerande subatomära partiklarna på jorden. Lingacoms teknologi erbjuder en tomografi som kan detektera ett brett utbud av föremål, från dold last i lastbilar till underjordiska formationer. Företaget erbjuder denna strålningsfria teknik i detektorer som kan paras ihop med röntgensensorer.

Sightec – Sightec ger autonoma drönare förmågan att analysera och svara i realtid på vad de ser, vilket gör att de kan utföra komplexa uppgifter. Företagets lösning möjliggör visionsbearbetning i realtid genom en uppsättning algoritmer som kräver minimala beräkningsresurser. Fördelarna med Sightecs teknologi inkluderar autonom detektering och spårning, visionbaserad orientering och navigering samt övervakning och inspektion i realtid.

BIG DATA OCH DATAINTEGRATION
Coralogix – Coralogix hjälper företag att hantera sina loggdata och ger dem automatiska insikter på maskin- och komponentnivå. Företaget tillhandahåller en lösning som ger mening för miljontals loggfilsposter genom att registrera loggarna och sedan destillera dem i kategorier. Coralogix-produkten lagrar rådata om Elastisk sökning för visualisering och sökning. Det skapar få varningar, med en låg andel falska positiva. Mjukvaran erbjuds som en tjänst och finns på AWS och Azure. Dess prissättning baseras på mängden data som skickas till Coralogix av kunder.

NooBaa – NooBaa ger en ny arkitektonisk syn på kunder med storskalig datalagringsutmaningar. NooBaas produkt är en mjukvarubaserad skalbar lagringslösning som beskrivs som “friktionsfri”. Denna friktionsfria upplevelse gäller även den löpande hanteringen av arkivet, där möjligheten att automatiskt ta emot vilken värd- och medieteknik som helst eliminerar inlåsning och teknikrisk. NooBaas innovation ligger i användningen av avancerade metadata- och maskininlärningsteknologier, som används för att orkestrera dataplacering över resurser för att optimera för motståndskraft, prestanda, säkerhet och ekonomi samtidigt som den administrativa komplexiteten minskar. NooBaa stöder också användningen av molnresurser såväl som lokala resurser för äkta hybridstöd.

Gruvdriften fortsätter att bli komplicerad liksom regleringar och krav på vård av miljön, varför ny teknik ständigt eftersöks för att lösa de problem som modern gruvdrift utgör.

För mer information om lösningarna som nämns ovan eller något gruvrelaterat, vänligen kontakta Kirk Amoah – Kirk.Amoah@israeltrade.gov.il