Tanken på att behandla kroniska medicinska tillstånd med receptbelagd cannabis är inte ny. Under årens lopp har effekterna av medicinsk cannabis (i tablettform, oljor, som ätbara varor etcetera) på smärtlindring, illamående, ångest och depression, kramper och sömnstörningar testats brett – med varierande framgång.

Ur ett lagstiftningsperspektiv kan medicinsk cannabis skapa komplexitet – till stor del på grund av de nyanserade och inkonsekventa biverkningar som läkemedlet kan ha, i kombination med cannabiss inkonsekventa genetiska sammansättning. Faktum är att nivån av tetrahydrocannabinol (THC) – det vill säga den primära psykoaktiva komponenten i cannabis, varierar från växt till växt, vilket gör det extremt svårt att leverera kontrollerade mängder av drogen.
Israels nystartade ekosystem har främjat utveckling inom en mängd olika sektorer, och medicinsk cannabis är inget undantag. Hundratusentals siklar har hällts in i forskning och utveckling, från toppuniversitet till privata företag och statliga institutioner. Till exempel, 2019, lanserade OurCrowd en fond på 30 miljoner dollar exklusivt avsedd för medicinsk cannabis. Studier genomförs över hela spektrumet av medicinska tillstånd, inklusive cancer, PTSD, autism, epilepsi, Crohns sjukdom och schizofreni.

CannaLean Bio: CannaLean Bios patenterade teknologi syftar till att ge lindring till patienter som lever med dyslipidemi (en sjukdom som leder till förhöjt kolesterol eller fett i blodet). Genom att använda en syntetisk form av cannabidiol (CBD) i kombination med kitosan hjälper CannaLeans CBD-baserade lösningar att bekämpa tecknen och symtomen på metabolt syndrom. Företaget har genomfört olika in vivo och prekliniska studier som har visat en signifikant minskning av kolesterol – vilket visar den potentiella kliniska effekten av CannaLeans patenterade teknologi.

Elixie: Elixie uppfinner, utvecklar och kommersialiserar innovativa läkemedelstillförselsystem. Deras Pro-Nano Liposphere (PNL) teknologi har visat sig absorberas mer effektivt av kroppen, jämfört med traditionell oral tillförsel av cannabinoider. Elixies Soluboil-kapslar ger snabbverkande lindring för patienter som lider av kronisk smärta, genom att använda deras PNL-teknologi för att uppnå en mer omedelbar och förstärkt terapeutisk effekt. Elixies patenterade teknologi är globalt redo och uppfyller regulatoriska krav i Tyskland, Israel och Australien, och ytterligare patent är under behandling i USA och Kanada.

Syqe Air: Syqe är ett läkemedelsteknikföretag som utvecklar teknologier som möjliggör exakt leverans av ett brett utbud av terapeutiska molekyler genom inandning. Syqes teknologi för läkemedelsleverans gör att hundratals befintliga och prekliniska läkemedelsmolekyler kan övervägas för inhalation – potentiellt spelförändrande teknologi för den bredare marknaden. Syqes inhalator – deras flaggskeppsprodukt – är den första handhållna enheten av medicinsk kvalitet, uppmätta doser, som aerosoliserar och garanterar absorption av medicinsk cannabis – som effektivt ger lindring till personer som lider av kronisk smärta och PTSD. I februari i år tillkännagav Syqe undertecknandet av ett avtal med det israeliska försvarsministeriet om att leverera dess inhalator och patroner till alla israeliska veteraner som ordinerats medicinsk cannabis genom inhalation. Detta avtal innebär att veteraner kan få tillgång till Syqes behandlingsalternativ på samma sätt som de får tillgång till farmaceutiska läkemedel – vilket positionerar Syqes behandling som standarden för vård inom området medicinsk cannabis.

Detta fokus på forskning och utveckling har lett till ett brett utbud av produkter som utvecklats av och exporteras från Israel, från cannabisblommor och frön till oljor och tinkturer, och ny teknik för att leverera kontrollerade nivåer av THC.

För ytterligare information om israelisk medicinsk cannabisteknik eller det bredare ekosystemet, kontakta Luke Bulbrook på Israel Trade Commission i Sydney (luke.bulbrook@israeltrade.gov.il).