På bara 75 år har Israel vuxit fram som ett kraftpaket inom industriella och avancerade nystartade tillverkningsföretag, vilket omdefinierar det globala landskapet av teknologidriven innovation. Med en kombination av entreprenörsanda och spjutspetsteknik har Israel förvandlats till världens högteknologiska huvudstad med styrka inom industriell och avancerad tillverkning.

Landets industriella tillverkningssektor har förändrats anmärkningsvärt och integrerat banbrytande teknik med traditionella tillverkningsprocesser. Drivet av den senaste fjärde industriella revolutionen (4IR), är Israel positionerat som ledande när det gäller att främja och omvandla traditionella tillverkningsprocesser.

4IR, enligt definitionen av McKinsey, representerar digitaliseringen av tillverkningssektorn som drivs av störande trender som data, anslutning, analys, interaktion mellan människa och maskin och robotik. Detta koncept ligger nära in i avancerad tillverkning, som använder innovativ teknik för att förbättra produkter och processer. 4IR utvecklar lösningar för tillverkningsutmaningar som driftoptimering, underhåll, inspektion och testning och leveranskedja. Industri 4.0-teknologier som avkänning och bildbehandling, 3d-utskrift, robotteknik och plattformsanslutning är en del av utvecklingen av innovativa lösningar som driver framsteg inom tillverkningssektorn.

Israels fokus på avancerad tillverkning och dess ekosystem av innovations- och FoU-centra har potential att förändra tillverkningsprocesser på en global skala. Stora multinationella företag som Applied Materials, Intel, Teva Pharmaceutical och HP Indigo har etablerat tillverkningsanläggningar i Israel och skapat teknologier som revolutionerar globala processer.

Israels högutbildade och utbildade arbetskraft och entreprenörskultur ger en miljö för tekniska genombrott. Dessutom har statligt stöd från Israels innovationsmyndighet för att ombygga tillverkningsindustrin genom infrastrukturprogram, teknisk implementering på fabriksnivå, kapitalinvesteringar och finansiering samt utvecklingen av kvalificerat humankapital varit avgörande för att driva innovation inom avancerad tillverkning.

Under Covid-19-pandemin tog israelisk teknik sig an utmaningen när världen stod inför utmaningar i leveranskedjan och global tillverkningsbrist. Till exempel, under utbrottet av pandemin i Israel, initierade @3BY, ett företag beläget i Tefen Industrial Park som tillverkar medicinsk utrustning, en process för att utveckla en form för pinnar och producerade miljontals pinnar snabbt. Israeliska teknologisystem har anpassats och förändrats till den globala marknadens behov under den fjärde industriella revolutionen.

När världen går in i den fjärde industriella revolutionens era driver Israel transformativa förändringar i det globala tillverkningslandskapet. Det finns över 650 avancerade tillverknings- och industriella nystartade företag i Israel, nedan är bara några av företagen som leder vägen inom den avancerade tillverkningssektorn:

1. EcoPlant är ledande inom driftoptimering. EcoPlant erbjuder en mjukvarulösning som använder AI-teknik för att optimera prestanda hos tryckluftssystem. Genom att ansluta till styrenheter och sensorer kan den kontinuerligt övervaka och kontrollera systemet, vilket minskar energislöseriet och förbättrar underhållet. Plattformen inkluderar en instrumentpanel som ger insikter om systemdrift, energiförbrukning och maskinanalys, vilket gör det möjligt för användare att identifiera ineffektivitet, spåra vilotid och förbättra produktionstillförlitligheten. Senast tillkännagav det amerikanska industriföretaget Ingersoll Rand sitt förvärv av EcoPlant med en affär värd 40-50 miljoner dollar.

2. Matics utvecklar plug-and-play-operativa intelligenslösningar i realtid för digital tillverkning. Genom den säkra, molnbaserade lösningen tillhandahåller Matics ledande teknologier för driftoptimering designade för små och medelstora företag. Matics ger ett realtidsfönster in i tillverkningsmiljön för omedelbar kontroll och synlighet över verksamheten. Plattformen distribuerar industriella IoT-enheter; säker, molnbaserad anslutning, smarta, anslutna appar för att få OEE-kontroll i realtid; och tillverkningsanalys i realtid.

3. Augury tillhandahåller end-to-end-underhållslösningar som gör maskiner mer tillförlitliga genom att kombinera artificiell intelligens och Internet of Things. Skärningspunkten mellan dessa två nyckeltrender gör att Augury kan förse maskiner med ett mekaniskt nervsystem och medvetenhet för att optimera deras hälsa, och därigenom öka människans produktivitet och säkerhet. Augurys helhetslösningar ger branschledare tidiga, handlingsbara och omfattande insikter om maskintillstånd och prestanda. Dessa insikter ger tidig varning om maskinproblem under utveckling och hjälper till att avgöra vad som är fel på komponentnivå, grundorsaken och vilken korrigerande åtgärder att vidta.

4. Inspektos teknologi förnyar inspektions- och testutrymmet. Inspektos innovativa lösning är designad för att automatisera visuell inspektion på produktionslinjen för tillverkare oavsett skala och profil. Deras autonoma machine-vision-system drivs av AMV-AI-teknik, vilket möjliggör distribution av färdiga QA-system utan att kräva synexperter eller intensiv produktionsdata.

5. Highcon Systems utvecklar och säljer digitala skär- och veckmaskiner för vikkartongindustrin. Som ledande inom supply chain-sektorn är dess maskiner baserade på en egenutvecklad teknologi som kallas Digital Adhesive Rule Technology, som gör det möjligt att producera högkvalitativa, komplexa förpackningar utan behov av traditionella stansar. Detta gör det möjligt för kunderna att snabbt och enkelt ta fram nya konstruktioner, samt att göra ändringar i befintliga konstruktioner utan att behöva ta på sig de höga kostnaderna förknippade med traditionell stansproduktion.

Den här artikeln skrevs av Emma Hantgan, Business Development Intern vid Israel Economic Mission till USA-östkusten. Om du är intresserad av att lära dig mer om Industry 4.0-sektorn, kontakta Max Coën, Business Development Lead på Max.Coen@israeltrade.gov.il.

Källor:
Vad är industri 4.0 och den fjärde industriella revolutionen? | McKinsey
investinisrael.gov.il/HowWeHelp/downloads/ADVANCED MANUFACTURING.pdf
Nationell strategisk plan för avancerad tillverkning i industrin | Israel Innovation (innovationisrael.org.il)