Startup ansöker om godkännande från schweiziska livsmedelstillsynsmyndigheten, vilket markerar den första inlämningen av odlat kött i Europa; planerar att lanseras i Singapore och Israel 2023

Israels Aleph Farms Ltd., en startup som odlar köttbitar direkt från nötkreatursceller, rustar sig för att bli först med att sälja odlade nötbiffar i Europa.

Den Rehovot-baserade tillverkaren av odlat kött inledde denna vecka regleringsprocessen för att sälja Black Angus-stil tunna odlade styckningsdelar i Schweiz, ett land där betande kor är en inofficiell nationell symbol och mattraditioner är djupt rotade i kulturen. Aleph Farms sa att dess ansökan om regulatoriskt godkännande från det schweiziska federala livsmedelssäkerhets- och veterinärkontoret (FSVO) markerar den första inlämningen någonsin för odlat kött i Europa.

För regleringsprocessen och kommersialiseringen av sina nedskärningar har Aleph Farms slagit sig ihop med Schweiz största stormarknadskedja, Migros, som först investerade i uppstarten 2019. Det israeliska företaget har upprättat liknande partnerskap med andra multinationella företag: Japans Mitsubishi Corporations Food Industry och USA-baserade livsmedelsföretaget Cargill har också investerat i uppstarten.

Senare i år sa Aleph att det är inriktat på lanseringen av sin första produkt, en odlad tunn biff, i begränsade mängder i Singapore och Israel, i väntan på myndighetsgodkännanden.

“Matsystem påverkar alla, och det kommer att krävas en samordnad insats mellan tillsynsmyndigheter, innovatörer och etablerade aktörer för att säkerställa livsmedelssäkerhet på ett sätt som hjälper mänskligheten att leva inom dess planetära gränser”, säger Aleph Farms medgrundare och VD Didier Toubia. “Tillsammans med Migros etablerar vi kocellen som den tredje kategorin av livsmedelsprodukter från nötkreatur, vid sidan av nötkött och mjölk.”

Före inlämningen till reglerande livsmedelsmyndigheter i Schweiz, genomförde Aleph och Migros konsumentforskning i landet och utforskade dess reglerande landskap för nya livsmedel. Schweiz visade sig vara ett land med hög affinitet för innovation. Enligt den gemensamma forskningen är 74 % av de schweiziska konsumenterna öppna och nyfikna på att prova odlat kött och motiveras av etiska principer, inklusive hållbarhet och djurskydd.

Aleph och Migros kommer att utveckla en kommersiell strategi som involverar distribution av Aleph-snitt genom kanaler för fina restauranger i Schweiz.

För att producera sitt kött utnyttjar Aleph djurens förmåga att ständigt växa vävnadsmuskler och isolerar de celler som är ansvariga för den processen. Den reproducerar sedan de optimala förutsättningarna för dessa celler att växa till vävnad, i princip odlar kött utanför djuret utan att använda antibiotika. Vävnaden odlas i tankar som fungerar som fermentorer, liknande de i ett bryggeri. Där vårdas cellerna och formas till en 3D-struktur som gör köttet.

Toubia grundade Aleph 2017 tillsammans med Prof. Shulamit Levenberg från biomedicinska tekniska fakulteten vid Technion – Israel Institute of Technology, tillsammans med den israeliska mattekniska inkubatorn The Kitchen, en del av Strauss Group. Hittills har startupen samlat in totalt cirka 120 miljoner dollar från ett antal privata och offentliga investerare som skådespelaren och miljöaktivisten Leonardo DiCaprio.

Startupen är en av huvudaktörerna i den växande israeliska livsmedelstekniksektorn, som under de senaste åren har blivit ett viktigt nav för odlat kött — en viktig delsektor på den alternativa proteinmarknaden, som omfattar växtbaserade substitut för kött, mejeriprodukter och ägg; odlade mejeriprodukter, kött och skaldjur; insektsproteiner; och fermenteringsprodukter och processer.

Av SHARON WROBEL

Time of Israel