Edity programmerar kroppens egna immunceller för att bära terapi till platser där behandlingen normalt inte kan nå

För att skydda sig mot sjukdomar har människokroppen immunceller som patrullerar som poliser, går in i sjukdomsceller och förstör dem. Men vissa farliga celler, inklusive vissa solida tumörer, fungerar i smyg och kan inte riktas mot kroppens vanliga immunsystem.

Edity Therapeutics, en israelisk startup som grundades 2019, programmerar om en patients egna immunceller, vilket ger dem möjligheten att jaga och förstöra dessa cancerceller. Det är som att förvandla vanliga beatpoliser till dödliga supersleuths.

Efter framgångsrika laboratorietester planerar Edity att starta prekliniska prövningar av en immuncell som företaget omprogrammerar för att bli ett leveransmedel. Dessa celler kommer att innehålla terapeutiska nyttolaster redo att hitta och förstöra inte bara cancerceller – utan en mängd sjukdomar som för närvarande saknar botemedel.

Om det gör dig varken skakad eller upprörd, överväg kodnamnet för denna hämnande ängel som kan bli nästa genombrott inom riktad cellterapi: ED 007.

Edity kommer att träna ED 007 för att identifiera solida tumörer som vanligtvis inte känns igen av kroppens eget immunsystem, vilket gör att de kan växa obehindrat och metastasera. ED 007 kommer att inflammera dessa tumörer och utlösa kroppens eget immunsystem att döda cancern. Eftersom de omtränade cellerna tas från patientens egen kropp är hotet om avstötning och autotoxicitet förhoppningsvis eliminerat.
Mer om Editys finansieringsrunda

“Vetenskapen tillåter oss att behandla vilken sjukdom som helst i ett provrör men det finns fortfarande många sjukdomar som inte botas”, säger Dr Michal Golan-Mashiach, Editys VD och grundare. “Editys teknologi kommer att ge nya behandlingsalternativ för tidigare obotliga sjukdomar och erbjuda nya läkemedel till patienter och deras familjer.”

 

Idén att programmera en patients egna celler för att bekämpa cancer har varit framgångsrik hos patienter med blodcancer. Edity vill ta nästa steg: att använda dessa omtränade immunceller, som ED 007, för att rikta in sig på mer svårbehandlade solida tumörer.

“Utmaningen är att leverera denna behandling effektivt till rätt ställen i vår kropp. Nuvarande leveransmetoder har svårt att nå det sjuka organet”, förklarar Golan-Mashiach. “Immunceller har utvecklats under miljontals år för att söka och upptäcka celler var som helst i vår kropp. På Edity inspirerades vi av naturen och har konstruerat immunceller för att leverera terapeutika.”

Golan-Mashiach har erfarenhet av att ta itu med stora problem.

“Min resa började med att diagnostisera barn och spädbarn med fruktansvärda genetiska sjukdomar”, säger Golan-Mashiach, som är examen från Weizmann-institutet och en erfaren expert på genredigering och genetisk screening. Innan hon startade Edity grundade hon Applied Genomics efter fyra år på Emendo. Med den erfarenheten är hon övertygad om att Editys teknologi kan ta nästa steg.

“Biologi är den mest avancerade tekniken på jorden, och vi siktar på att utnyttja den för att nå dit ingen annan terapi har gått tidigare”, säger hon.
Mer om Editys finansieringsrunda

Editys process är enkel, men kraftfull. Patienterna ger ett blodprov från vilket Edity extraherar speciella vita blodkroppar som kallas T-celler som sedan konstrueras i labbet för att bära den medicin som behövs för behandlingen. Efter några dagar sätts de konstruerade cellerna tillbaka i patientens kropp. Läkemedlet laddas in i immuncellerna, som sedan navigerar direkt till patientens skadade celler och börjar reparera de sjuka vävnaderna.

“Vi försöker lösa leveransproblemet på ett helt nytt sätt”, säger Dr Sharon Avkin Nachum, Editys VP of Technology. “Vårt genombrott var att använda immunsystemet för att överföra genredigeringsproteiner och andra proteiner för att bota själva sjukdomen.”

Investerare i företaget inkluderar NFX Bio, som leds av Omri Amirav-Drory, och Tal Ventures. Edity har också fått icke utspädd finansiering från Israel Innovation Authority. Edity tar nu in en finansieringsrunda på den globala investeringsplattformen OurCrowd.

Editys test av ED 007 kommer vid en spännande tidpunkt för området cellulär immunonkologi – en form av cancerbehandling som använder kraften i kroppens eget immunsystem för att förebygga, kontrollera och eliminera cancer. Denna växande behandlingsteknik har varit mycket effektiv vid behandling av vissa typer av cancer, men de har varit ineffektiva i de flesta solida tumörer.

Att utveckla effektiva behandlingar för dessa typer av cancer kommer att vara ett stort fokus för området under de kommande åren. Immunonkologimarknaden uppskattades till 60 miljarder dollar 2021 och tros växa med 15-20 % per år. Immunterapiföretag i tidiga skeden med beprövad teknologi har tilldragit sig stort intresse från potentiella strategiska partners och förvärvare. Five Prime Therapeutics blev förvärvades av Amgen för 1,9 miljarder dollar 2021, och Trillium Therapeutics förvärvades av Pfizer för 2,26 miljarder dollar samma år.

Golan-Mashiach leder ett expertteam inklusive Dr. Assaf Marcus, VP of Translational Science, som tidigare haft befattningar vid Weizmann Institute, UC Berkeley och AbbVie, och Dr. Ofer Levy, som är VP of R&D, och har 16 år av industrin erfarenhet av upptäckt av antikroppsläkemedel, inklusive ledande affärer med Bayer Healthcare, och Dr. Sharon Avkin Nachum, som är VP-teknologi med mer än 15 års erfarenhet av oligonukleotiddesign, syntes, analys, produktion och CMC, inklusive ledande affärer med BMS.

Med lovande tidiga labbtester och ett erfaret team på plats har Edity redan funnit ett stort intresse under inledande diskussioner med läkemedelsföretag. Företaget förväntar sig att uppnå in vivo proof-of-concept inom 9 månader, följt av en klinisk fas 1-studie under de följande åren.

“Det finns inget annat företag som har vår förmåga att selektivt rikta in och leverera läkemedel till sjuka celler med hjälp av immunsystemet”, säger Golan-Mashiach. “Vi banar väg för en ny gräns inom cellulära läkemedel. Vi använder immunceller som ett leveransfordon, liknande taxichaufförer”.

Taxichaufförer med licens att döda cancer.

Av MATTHEW KALMAN

Time of Israel